Hyppää sisältöön

Facebook testaa aurinkoenergialla toimivaa lennokkia – tavoitteena tuoda netti maailman joka kolkkaan

Lennokin on määrä lähettää lasersignaaleja maassa sijaitseviin asemiin ja tarjota näin nettiyhteys myös maailman syrjäseuduilla asuville. Kymmenen prosenttia maailman väestöstä asuu internetin ulottamattomissa.

Facebook aloittaa ensimmäisen rakentamansa lennokin testaamisen tämän vuoden aikana. Aurinkoenergialla toimiva lennokki on osa yhtiön maailmanlaajuista suunnitelmaa tuoda nettiyhteys maailman jokaiseen kolkkaan.

Koneen on määrä lähettää lasersignaaleja maassa sijaitseviin asemiin ja tarjota näin nettiyhteys myös maailman syrjäseuduilla asuville.

Reilussa vuodessa rakennettu lennokki painaa noin 400 kiloa ja sen siipiväli on 42 metriä. Lennokki lähetetään ilmaan heliumilmapallojen avulla, ja se leijailee noin 30 kilometrin korkeuteen.

Facebookin mukaan kymmenen prosenttia maailman väestöstä asuu paikoissa, joista puuttuu internetyhteyden vaatima infrastruktuuri. Yhtiö kertoo, että esimerkiksi nettikaapelien vetäminen näille alueille olisi todella kallista.

Facebookin kilpailija Google on tehnyt samantyyppisiä kokeiluja ilmapalloilla ja satelliiteilla osana omaa nettisuunnitelmaansa. Myös Googlen tavoitteena on tuoda internetyhteys syrjäseuduille.

.
.