Oppositiopoliitikko valittiin Burundin parlamentin varapuhemieheksi

Agathon Rwasan oppositiokumppani pelkää valinnan johtavan opposition hajoamiseen.

Ulkomaat
Burundin opposition johtaha Agathon Rwasa vuonna 2010. Rwasa pakeni Burundista edellisten vaalien alla, koska pelkäsi turvallisuudensa vuoksi.
Burundin opposition johtaja Agathon Rwasa vuonna 2010. Rwasa pakeni Burundista edellisten vaalien alla, koska pelkäsi turvallisuudensa vuoksi.Yannick Tylle / EPA

Burundin opposition johtaja on valittu maan parlamentin varapuhemieheksi. Agathon Rwasa sai kiistellyissä presidentinvaaleissa noin 19 prosenttia äänistä.

Parlamentin puhemieheksi valittiin presidentti Pierre Nkurunzizan puolueen edustaja Pascal Nyabenda.

Oppositio boikotoi laajalti sekä parlamentti- että presidentinvaaleja, mutta oppositiopolitiikkojen nimet pidettiin kuitenkin äänestyslipukkeissa.

Epädemokraattisiksi leimatut vaalit voitti odotetusti Pierre Nkurunziza, joka jatkaa presidenttinä kolmannen kauden. Oppositio on vedonnut maan perustuslakiin, joka sallii vain kaksi peräkkäistä presidenttikautta.

Opposition pelätään hajoavan

Amizero y'Abarundi -oppositioliittoutumaa johtava Rwasa on ollut yksi Nkurunzizan vankkumattomista vastustajista. Rwasan valinta varapuhemieheksi huolestuttaa oppositiokumppani Charles Nditijeä.

Uprona-puolueeseen kuuluva Nditije sanoi uutistoimisto Reutersille, että päätös voi johtaa Burundin opposition hajoamiseen.

– Jos Rwasa liittyy Nkrunzizan hallitukseen – joka ei aio järjestää uusia, uskottavia, demokraattisia vaaleja vuoden sisällä – me hajoamme.

Rwasan on uskottu liittyvän Nkurunzizan hallitukseen, mutta varmaa ei ole, vastustaisiko hän sitä sisältä päin vai äänestäisi sen mukaisesti.

Torstaina ryhmä maanpaossa olevia Burundin opposition edustajia kerääntyi Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan. Heidän joukossaan oli myös huhtikuisen vallankaappausyrityksen takana olleita aktivisteja.

Tapaamisen tarkoituksena oli perustaa vaihtoehtoinen hallitus, joka voisi haastaa Burundin istuvan hallituksen. Kokoukseen osallistui yli 50 ihmistä.

Lähteet: Reuters