1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK vastustaa salametsästystä historiallisella päätöslauselmalla

Päätöslauselma on ensimmäinen laatuaan, mutta se ei ole sitova. Uhanalaisten villieläinten metsästys on saanut suurta maailmalaajuista huomiota yhdysvaltalaismiehen ammuttua kuuluisan Cecil-leijonan.

Salametsästyksen kohteeksi joutuneita sarvikuonoja Waterbergin alueella Etelä-Afrikassa vuonna 2010. Kuva: Riaan Kotze / EPA

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous on hyväksynyt päätöslauselman, jossa tuomitaan uhanalaisten eläinten salametsästys. Yli 70 maata tuki Gabonin ja Saksan esittämää päätöslauselmaa. Se on ensimmäinen laatuaan, mutta se ei ole sitova.

YK vaatii jäsenmaitaan vastustamaan tiukemmin esimerkiksi norsujen ja sarvikuonojen salametsästystä. Yleiskokouksen mukaan salametsästys uhkaa hävittää lajeja paikallisesti ja joissain tapauksissa kokonaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun YK tekee päätöslauselman erityisesti salametsästystä vastaan.

– Kansainvälinen yhteisö on ottanut historiallisen askeleen, Gabonin ulkoministeri Emmanuel Issoze-Ngondet sanoi yleiskokouksessa.

Arvioiden mukaan luonnossa elää tänä päivänä noin 470 000 afrikannorsua. Vuonna 2006 niitä oli vielä 550 000. Mosambikin norsukanta on puolittunut muutamassa vuodessa, eikä maassa uskota enää olevan sarvikuonoja lainkaan.

Uhanalaisten villieläinten metsästys on saanut suurta maailmalaajuista huomiota yhdysvaltalaismiehen ammuttua kuuluisan ja suojellun Cecil-leijonan metsästysretkellään Zimbabwessa.