1. yle.fi
  2. Uutiset

Mökkejä rakennutetaan Etelä-Savossa vaikeista ajoista huolimatta

Useamman rakennusvalvojan mukaan lomamökkien rakennuttaminen on ollut hiipumassa maakunnassa muutamien viime vuosien aikana. Nyt rakennusinnon uskotaan palaavan.

Mökkiloma
Saunavihta lauteilla
Anna Sirén / Yle

Uusien lomamökkien rakentaminen on piristymässä Etelä-Savossa.

Esimerkiksi Mikkelissä lomamökkien lupahakemusten määrät ovat laskeneet muutamina viime vuosina, mutta nyt hakemuksia odotetaan tulevan entistä enemmän.

– Uusille lomamökeille on tilastojen valossa myönnetty ihan mukavasti rakennuslupia. Vaikuttaa siltä, että vilkkaus tulee ylittämään viime vuoden, jolloin uusien lomamökkien lupien määrä huomattavasti putosi aikaisemmasta, johtava rakennustarkastaja Risto Mikkola Mikkelin kaupungilta kertoo.

Kun koko vuonna 2013 myönnettiin 51 kappaletta hakemuksia, myönnettiin niitä vuonna 2014 39 kappaletta. Tänä heinäkuun loppuun mennessä lupia on myönnetty 28 kappaletta ja lisää odotetaan tulevan.

Myös Mäntyharjulla rakennuslupia haetaan paljon. Paikkakunnalla myönnetään keskimäärin 350 rakennuslupaa vuosittain mökkien rakennukseen, kesämökin laajennukseen tai saunojen ja aittojen rakentamiseen.

– Olen kuullut huhuja rakentamisen hiipumisesta muutamilta paikkakunnilta, mutta meillä se ei ole oikeastaan näkynyt. Meillä on ollut kädet täynnä hakemusten kanssa ja kiirettä tulee pitämään tänäkin vuonna, kertoo rakennustarkastaja Asko Patjas Mäntyharjulta.

Savonlinnassa sen sijaan tahti on hiipumaan päin. Kun tammi-helmikuussa 2014 myönnettiin uusille vapaa-ajan asuinrakennuksille 29 lupaa, nyt niitä on vastaavalla ajalla myönnetty vain 13.

Syyksi ei osata sanoa yksittäisiä syitä, mutta taustalla epäillään esimerkiksi varovaisuutta vaikeiden aikojen vuoksi.

Lue seuraavaksi