Unicef: Ebolaepidemia vei henkilöllisyyden yli 70 000 liberialaisvauvalta

Ilman rekisteröitymistä lasta ei ole virallisesti olemassakaan. Sellaisena hän ei saa terveydenhoito eikä pääse kouluun. Hän jää myös ilman henkilöllisyystodistusta, mikä altistaa ihmiskaupalle.

Ebolan vastaisen valistuskampanjan seinämaalauksia Liberian pääkaupungissa Monroviassa maaliskuuss 2015. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Länsi-Afrikkaa koetelleen ebolaepidemian takia Liberiassa jäi yli 70 000 vastasyntynyttä rekisteröimättä, kertoo YK:n lastenapujärjestö Unicef. Laskelma perustuu Liberian hallituksen arvioon ja saattaa Unicefin mukaan olla epätarkka, koska rajun epidemian vaikutusta syntyvyyteen ei tiedetä.

Terveydenhoitohenkilökunnan sairastuminen ebolaan sulki viime vuonna synnytysosastoja ympäri Liberian, minkä takia rekisteröityjen syntymien määrä putosi toissa vuodesta lähes 40 prosenttia. Tämän vuoden tammi–toukokuussa rekisteröitiin vain 700 syntymää, kun viranomaisten ja apujärjestöjen voimat menivät ebolan nujertamiseen, Unicef kertoo.

Ennen ebolaa rekisteröintitilannetta Liberiassa oli juuri saatu kohennettua: vuonna 2013 rekisteröitiin 25 prosenttia vastasyntyneistä. Kuusi vuotta aiemmin osuus oli vain neljä prosenttia.

Ilman rekisteröitymistä lapsia ei ole virallisesti olemassakaan. Heillä ei siten ole kansalaisuutta eikä sen tuomia oikeuksia.

– He eivät saa perusterveydenhoitoa tai sosiaalipalveluja, eikä heille anneta henkilöllisyystodistusta, mikä lisää vaaraa joutua ihmiskaupan uhriksi tai laittomasti adoptoiduksi, luettelee Unicefin Liberian-osaston (siirryt toiseen palveluun) edustaja Sheldon Yett.

Sierra Leonessa rekisteröinti- ja rokotuskampanja

Ebola, ihmisestä ihmiseen herkästi tarttuva ja hyvin vaarallinen trooppinen kuumetauti, tappoi virallisten tietojen mukaan lähes 11 300 ihmistä Liberiassa ja sen naapurimaissa Guineassa ja Sierra Leonessa. Todellisuudessa kuolonuhrien luku arvioidaan suuremmaksi.

Liberia ilmoitti toukokuun alussa, että puolitoista vuotta aiemmin alkanut epidemia oli ohi. Virusta ei kuitenkaan ole täysin nujerrettu, sillä kesäkuun lopussa Margibin rannikkokaupungissa todettiin kuusi tartuntaa. Sairastuneista kaksi kuoli. Guineassa ja Sierra Leonessa on yhä joitakin tartuntoja, Liberiassa ei tällä hetkellä kuitenkaan yhtään.

Liberian hallitus kaavailee loppuvuodeksi Unicefin avulla  kampanjaa, jolla tavoitettaisiin ebolaepidemian aikana rekisteröimättä jääneet lapset.

Naapurimaassa Sierra Leonessa järjestettiin viime kuussa kolmipäiväinen kampanja, jossa 200 000 lasta sai sekä virallisen henkilöllisyyden että poliorokotuksen. Rokotuskampanjalla tavoitettiin kaikkiaan 97 prosenttia alle viisivuotiaista lapsista, kertoi Maailman terveysjärjestö WHO (siirryt toiseen palveluun).