Seksuaalivähemmistöille apua omista deittisovelluksista – "Moni etsii lyhytaikaista seuraa"

Erilaiset digideittailusovellukset ja parinhakusivustot netissä ovat nykyään suosittuja. Homoseksuaali mies kertoo, että netissä esimerkiksi yhden yön seuran hakeminen ei tunnu lainkaan kiusalliselta. Myös Setan puheenjohtaja kokee internetin auttaneen seksuaalivähemmistöjä eri tavoin.

internet
Homojen seuranhakusovellus Grindr
Miia Roivainen / Yle

Internet on helpottanut ihmisen elämää monella eri saralla. Eri sovellusten ja sivujen kautta esimerkiksi kanssakäynti ja ihmisiin tutustuminen on helpompaa. Tätä mieltä on reilu parikymppinen homoseksuaali, joka käyttää seuranhakusovelluksia rutiininomaisesti.

– Moni etsii lyhytaikaista seuraa, siellä saa aika suorasukaista ehdottelua, mies naurahtaa.

Pari vuotta erilaisia sovelluksia, kuten Grindriä käyttänyt mies muistelee aikoja ennen nettideittailua.

– Sovellukset madaltaa kynnystä lähestyä ihmistä. Jos kaikki Tinderit ja muut vastaavat vietäisiin pois, niin olisimmehan me kaikki varmaan hukassa.

– Ja aina voi perääntyä.

"Kuvat eivät välttämättä ole kasvoista"

Sovellus auki ja selaamaan. Homomiehille tarkoitettu Grindr näyttää lähellä sijaitsevat kumppaniehdokkaat, joiden kanssa voi keskustella sovelluksessa. Keskustelussa voi lähettää kuvia, tai vaikkapa sijainnin.

Sovelluksessa kerrotaan halutessaan kriittiset mitat, suhteen tavoitteet, ikä ja mielenkiinnonkohteet.

– Ne kuvat eivät välttämättä ole kasvoista, sanoo homoille suunnattuja parinhakusovelluksia käyttävä mies ja nauraa.

– En koe joutuneeni kiusallisiin tilanteisiin, jos olen sopinut vain pikaisesta tapaamisesta – yhdestä yöstä. Enemmän Tinderin kahvittelutreffit ovat jännittäneet, mies sanoo.

Yhteisöllisyyttä ajatellen internet on todella, todella hyvä.

Panu Mäenpää

Sovellus näyttää käyttäjien tarkan sijainnin. Sovellusta käyttävä mies kertoo sen helpottavan esimerkiksi baarissa.

– Siitä näkee, että tuo sijaitsee metrin päässä ja tuo kolmen.

Vaikka Tinderissäkin voi hakea vaan asetuksissa valitsemaansa sukupuolta tai sukupuolia, kokee mies pelkästään vähemmistöille tarkoitettujen sovellusten olevan jossain määrin parempia.

– Uskon, että näitä tulee vaan lisää. Kaikkihan haluavat helppoutta. Nykyään moni asia on vähemmistöille helpompaa. Ja kaikille on seuraa.

Internet on auttanut seksuaalivähemmistöjä

Voiko puhelinsovellukset tai netin erilaiset seuranhakupalvelut sitten auttaa esimerkiksi kaapista ulos tulemisessa?

– Varmasti voi auttaa. Mutta tärkeintähän olisi ensisijaisesti tulla sinuiksi itsensä kanssa. Näillä applikaatioilla voi toki tavata toisia saman henkisiä ihmisiä ja jakaa kokemuksia, Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää sanoo.

– En lähde sovelluksia tuomitsemaan, jos ne auttavat ihmisiä löytämään rakkauden.

Mäenpää on nimettömänä pysyttelevän, seksuaalivähemmistöille tarkoitettujen sovellusten käyttäjän kanssa samaa mieltä internetistä.

En koe joutuneeni kiusallisiin tilanteisiin, jos olen sopinut vain pikaisesta tapaamisesta – yhdestä yöstä.

mies

– Kyllähän internet on auttanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Sieltä saa tietoa ja voi todeta, että muitakin ihmisiä on samassa tilanteessa. Meikäläisen teini-iässä ei ollut mitään mahdollisuutta saada tietoa mistään, eikä mitään kommentteja.

– Yhteisöllisyyttä ajatellen internet on todella, todella hyvä, Panu Mäenpää jatkaa.

Yhteen asiaan Mäenpää toivoisi muutosta tulevaisuudesta.

– Eihän kukaan mene baariin ja mieti, että onkohan tuo ihminen heteroseksuaali? Kyllähän se kertoo yhteiskunnan tilanteesta jotain. Eikö me voida vaan miettiä, että tuossapa on kiva ihminen, voisin mennä juttelemaan hänelle.

Seinäjoelta kotoisin oleva Setan puheenjohtaja miettii kuitenkin harvaan asuttujen alueiden ongelmaa. Sosiaalisten kohtaamisten tarpeet eivät tule häviämään.

– Helsingissä meillä on jopa homobaareja, monikossa. En kuitenkaan usko, että tulevaisuudessa jäädään räpläämään puhelinta kotiin. Kehitys voisi mennä siihen suuntaan, että meillä on vaan baareja, eikä niitä olisi spesifioitu kenelle ne on.