1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaljakellunnan siivous maksaa Vantaalle tuhansia euroja

Kaljakellunta-tapahtumasta syntyvät sotkut painottuvat tänä vuonna pääosin Vantaan alueelle johtuen kellunnan tämänvuotisesta reittivalinnasta. Vantaan kaupunki arvioi tapahtuman siivouslaskun kohoavan kymmeniin tuhansiin euroihin. Ongelmana on yhä suuremmat roskat.

Viime kesän Kaljakellunnassa joki oli täynnä kumiveneitä Tuomarinkylän kohdalla. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Keravanjokea pitkin kulkeva Kaljakellunta alkaa huomenna Tikkurilasta päättyen Tammistoon. Vantaan kaupungilta arvioidaan, että tapahtuman siivouslasku kohonnee kymmeniin tuhansiin euroihin.

– Yleensä ne laskut ovat olleet sellaista 20 000 euron luokkaa, kertoo Vantaan kaupungin kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö.

Roskien siivoamisesta ei voida laskuttaa ketään, koska tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää. Vantaan kaupunki aikoo tuoda ainakin kaljakellunnan lähtöpaikalle sekä maalipaikalle roskalavoja. Myös Veteraanipuistoon sijoitetaan yksi roskalava. Kaupunki toivoo, että kukin osallistuja siivoisi jälkensä itse.

– Tällainen vanha vaeltajan viisaus, että se minkä sinä luontoon jaksat kantaa, niin kyllä sinä jaksat sen sieltä kantaa poiskin. Ihan maalaisjärjellä pitäisi käsittää, ettei jätä sotkuja muiden siivottavaksi, Vättö toteaa.

Vättö arvioi, että vuosien aikana roskaaminen on hieman vähentynyt, mutta nyt ongelmaksi on noussut entistä suuremmat roskat.

– Tehdään tällaisia isoja rakennelmia, jotka ei ole enää kumiveneitä, vaan jostain laudoista, tynnyreistä ja muista tehtyjä kelluntavälineitä. Ne sitten jätetään tuonne jonnekin maalialueelle kellumaan. Sellaisten määrä on lisääntynyt.

Kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö muistuttaa kaljakellunta-tapahtumaan osallistuvia miettimään jo hyvissä ajoin, miten kelluntarakennelmat saadaan vietyä pois joelta.

– Kyllä se pitäisi siinä vaiheessa jo miettiä, kun sitä lauttaa rakentaa. Ylipäänsä kun tuollaista isoa härpäkettä sinne veteen laskee, niin miettiä sitä, että kyllähän se pitäisi sieltä oikeasti jollain tavalla poiskin viedä, Vättö sanoo.