1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Äärikansallisia juutalaisia epäillään palestiinalaiskodin tuhopoltosta, pikkulapsi kuoli

Muut nukkumassa olleen perheen jäsenet saivat vakavia vammoja. Talon seinään maalatut hepreankieliset tekstit viittaavat viharikokseen.

Ulkomaat
Israelilaiset turvajoukot tutkimassa äärikansallismielisten juutalaisten polttamaa taloa Dumassa 31. heinäkuuta.
Israelilaiset turvajoukot tutkimassa äärikansallismielisten juutalaisten polttamaa taloa Dumassa 31. heinäkuuta.Jaafar Ashtiyeh / AFP / Lehtikuva

Israelin miehittämällä Länsirannalla on puolitoistavuotias lapsi kuollut ja muu perhe on loukkaantunut öisessä tulipalossa, jota epäillään äärikansallismielisten juutalaisten sytyttämäksi, kertoo Israelin poliisi.

Nelivuotiaan veljen ja vanhempien tila on vakava, ja he ovat tehohoidossa, kertovat paikalliset tiedotusvälineet.

Poliisin edustajan mukaan palestiinalaisperheen talon seinään oli maalattu "hintalappu"-teksti, jota äärijuutalaiset ovat usein käyttäneet viharikostensa tunnuksena. Maalatuissa hepreankielisissä teksteissä myös julistettiin kostoa ja ylistettiin Messiasta.

– Kyseessä oli terroristi-isku, yksi Länsirannan kaikkien aikojen julmimmista, sanoi Rabbit ihmisoikeuksien puolesta -järjestö The Jerusalem Post -lehdessä.

Myöhemmin myös asevoimien edustaja ja puolustusministeriö ovat tuominneet iskun barbarismina ja terrorismina.

Öisessä iskussa poltettiin myös toinen talo Nablusin lähellä sijaitsevassa Duman kylässä. Talo oli kuitenkin tyhjillään.

Hintalappu-iskuiksi on epäilty viime vuosina useita moskeijoiden vastaisia hyökkäyksiä Länsirannalla. Ne ovat vaikuttaneet usein kostoilta ennen muuta Israelin viranomaisille, jotka ovat purkaneet juutalaisaktivistien laittomia uudisasutuksia palestiinalaisalueilla. Tällä viikolla Israel purki asumuksia Beit Elissä.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi