Kaikkonen vaatii Yhdysvalloilta perusteita pakotelistalle joutuneista suomalaisista

Yhdysvaltain uudella Venäjän-vastaisella pakotelistalla ovat muun muassa liikemies ja urheiluomistaja Roman Rotenberg sekä energiabisneksessä mukana ollut lappeenrantalaislähtöinen liikemies Kai Paananen.

Kotimaa
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen
Antti KaikkonenYle

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Yhdysvaltojen tulee toimittaa Suomelle selvitys siitä, miksi Suomen kansalaisia on USA:n uudella pakotelistalla.

– On mielestäni tarpeellista, että saamme tiedot niistä perusteista, joita Yhdysvalloilla on ollut. Eihän tämä nyt ihan tavallinen tilanne ole, että Suomen kansalaisia pakotelistalle joutuu, Kaikkonen sanoo.

Keskustapoliitikko näkee, että tuoretta pakotepäätöstä on hankala ymmärtää ilman syvällisempää taustatietoa.

– Jos selvitystä ei muuten tule, niin sen perään on syytä kysellä, Kaikkonen kehottaa.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan mielestä uusien suomalaisten ja Suomessa toimivien yritysten lisääminen pakotelistalle ei isossa kuvassa kuitenkaan ole kovin merkityksellistä.

– Tuskin (suomalaisten lisäämisellä pakotelistalle) mitään käänteentekevää vaikutusta on. Tässä nyt Yhdysvalloissa halutaan kiristää ruuvia, kun myönteistä ei juurikaan Ukrainan päässä valitettavasti ole tapahtunut, Kaikkonen toteaa.

Antti Kaikkonen ei vielä halua arvioida, tuleeko myös Euroopan unioni tarkastelemaan Venäjä-pakotteitaan uudemman kerran Yhdysvaltojen linjankiristyksen takia.

– En näe EU:n osalta mitään välittömiä tarpeita, mutta Ukrainan kriisiä pitää seurata ja pyrkiä ratkomaan ennen muuta diplomaattisin keinoin, mutta jos kriisi pahenee, niin uudet pakotteet ovat perusteltuja. Toisaalta jos tapahtuu myönteistä kehitystä, niin on katsottava, voidaanko jotain keventää. Tässä pitää mielestäni olla johdonmukainen, Kaikkonen sanoo.