1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taustalla samoja nimiä ja mutkikkaita yritysjärjestelyjä – tällaisia ovat pakotelistalle lisätyt suomalaisyritykset

Yhdysvaltain tuoreella pakotelistalla olevat yhtiöt kietoutuvat monella tavalla jääkiekkojoukkue Jokereiden ja Hartwall Arenan ympärille. Monen pakotelistalle joutuneen yhtiön taustalla vaikuttaa suomalaisliikemies Kai Paananen.

Långvik -hotelli Kirkkonummella 4. marraskuuta 2009. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Långvik Capital

Pakotelistalle lisätty kirkkonummelainen Oy Långvik Capital Ltd ja sen nykyinen omistaja Roman Rotenberg löytyvät sekä KHL-liigassa pelaavan jääkiekkojoukkue Jokereiden, Helsingin areenaan sidoksissa olevan Arena Events -yhtiön että Långvikin kylpylähotellin taustalta.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi lokakuussa, että Långvik Capital siirtyi kokonaan nyt pakotelistalle lisätyn Roman Rotenbergin omistukseen, kun aiemmin sen omistivat Rotenbergin isä ja setä, Boris ja Arkadi Rotenberg. Sekä Boris että Arkadi Rotenberg ovat Yhdysvaltojen pakotelistalla, ja Arkadi myös EU:n pakotelistalla. Roman Rotenberg on myös Långvik Capitalin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Rotenberg omistaa Långvik Capitalin kautta enemmistön Arena Eventsistä. Vähemmistöosuus Arena Eventsistä on pakotelistalle jo aiemmin lisätyllä venäläisellä liikemiehellä Gennadi Timtšenkolla. Arena Events puolestaan omistaa Kauppalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan lähes puolet Jokereista ja enemmistöosuuden Helsingin areenan taustalla olevasta Helsinki Halli -yhtiöstä.

Kun nyt sekä Rotenberg että Timtšenko ovat pakotelistalla, on lähes puolet Jokereiden omistajuudesta ja enemmistö Helsingin areenan taustalla vaikuttavan Helsinki Halli -yhtiön omistuksesta Yhdysvaltain pakotelistalla.

Långvik Capital omistaa enemmistön Arena Eventsistä, joka taas omistaa lähes puolet Jokereista ja enemmistöosuuden Hartwall Arenan Helsinki Halli -yhtiöstä. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Långvikin kylpylähotellin ja kongressikeskuksen yhteyteen on myös suunniteltu monitoimihallia, jonka taustavoimissa vaikuttaa entinen jääkiekkoilija Teemu Selänne. Hän suunnittelee omaa nimeään kantavaa jääkiekkoakatemiaa halliin.

Yhdysvaltojen mukaan Rotenberg ja Långvik Capital on lisätty pakotelistalle, koska nämä ovat antaneet aineellista tukea aiemmin pakotelistalle lisätylle Rotenbergin isälle Boris Rotenbergille.

Airfix Aviation ja IPP Oil Products

Airfix Aviation on yksityislentoja tarjoava yritys, jonka pääkonttori on Vantaalla. Sillä on toimisto myös Genevessä. Pakotelistalle lisätty Kai Paananen on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan listalle on lisätty henkilöitä ja yhtiöitä, jotka sen mukaan tukevat jo aiemmin pakotelistalla ollutta venäläistä liikemiestä Gennadi Timtšenkoa. Timtšenko omisti aiemmin Airfix Aviationin lähes kokonaan luxemburgilaisen sijoitusyhtiönsä kautta, mutta luopui omistuksistaan sittemmin. Hänet lisättiin pakotelistalle väitettyjen Kreml-suhteidensa takia.

Pakotelistalle on lisätty myös IPP Oil Products (Cyprus) Limited. Huhtikuussa 2014 uutisoitiin (siirryt toiseen palveluun), että IPP (International Petroleum Products) Oy omistaa Airfix Aviationin lähes kokonaan, ja IPP Oy puolestaan oli pakotelistalle nyt lisätyn IPP Oil Productsin omistuksessa kokonaisuudessaan. Timtšenko omisti välillisesti 25 prosenttia IPP Oil Productsin osakkeista, ja sitä kautta myös Airfix Aviationista, mutta myi omistuksensa yhtiössä maaliskuussa 2014.

SET Petrochemicals ja Southeast Trading

Kai Paananen on osallisena myös pakotelistalle lisätyissä SET Petrochemicals Oy -yhtiössä ja SET Groupin emoyhtiö Southeast Trading Oy:ssä. Paananen on molempien yritysten toimitusjohtaja ja SET Petrochemicalsissa myös hallituksen puheenjohtaja.

Espoossa pääkonttoriaan pitävän SETPetrochemicalsin päätoimialana on öljy- ja kaasutuotteiden tuonti Venäjältä Pohjoismaihin ja Baltian alueelle. Yhtiöllä on konttorit myös Lappeenrannassa ja Pietarissa.

Pakotelistalle lisätty Kai Paananen on Airfix Aviationin hallituksen puheenjohtaja sekä SET Petrochemicals ja Southeast Trading Oy:n toimitusjohtaja ja SET Petrochemicalsin hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Yle

Idän ja lännen väliseen kauppaan erikoistuneen Southeast Trading Oy:n pääkonttori puolestaan on Lappeenrannassa, mutta muut konttorit Espoossa ja Pietarissa. Yritys määrittelee itsensä konsultointiyritykseksi, jonka toimintaan sisältyy konsultointi, suunnittelu, huolto ja asennustoiminta.

Kai Paananen ja yhtiöt on lisätty Yhdysvaltojen mukaan pakotelistalle sen vuoksi, että ne ovat tarjonneet "aineellista tukea" Timtšenkolle.