1. yle.fi
  2. Uutiset

IMF ei osallistu Kreikan tukipakettiin ennen uudistuksia ja velkahelpotusta

Kreikka neuvottelee parhaillaan uudesta 86 miljardin euron lainaohjelmasta EU-komission, EKP:n ja IMF:n edustajien kanssa. Kansainvälisen valuuttarahaston päätös voi merkitä kuukausien viivästyksiä Kreikan tukipäätöksiin.

Kreikan kriisi
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ja Viestintäjohtaja Gerry Rice vastasivat kysymyksiin virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa 29. heinäkuuta.
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ja Viestintäjohtaja Gerry Rice vastasivat kysymyksiin virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa 29. heinäkuuta.EPA

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ei aio osallistua Kreikan kolmanteen tukiohjelmaan ennen kuin Kreikka ja sen velkojat ovat päässet sopuun uudistuksista ja mahdollisesta velkahelpotuksesta.

Syynä on Kreikan suuri velkamäärä ja se, ettei maa ole suorittanut aiemmin vaadittuja uudistuksia.

Nimettömänä tiedotusvälineille puhunut IMF:n virkailija kertoi, että valuuttarahasto on mukana Kreikan ja EU:n välissä neuvotteluissa, mutta ei aio osallistua mihinkään avustusohjelmaan lähiaikoina.

Hän painotti, että rahasto voi kannattaa ainostaan "kattavaa" tukiohjelmaa.

Jo aiemmin IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on sanonut, ettei Kreikka selviä velkataakastaan ilman velkojen leikkaamista tai maksuaikataulujen uudelleenjärjestelyä.

IMF:n päätöksellä on merkittäviä vaikutuksia Kreikalle, maan on vaikea saada rahaa muualta. Myös päätökset tuesta voivat myöhästyä kuukausilla, koska monet EU-maat ovat asettaneet ehdoksi IMF:n osallistumisen.

Esimerkiksi Saksassa päätöstä Kreikan uudesta lainaohjelmasta ei saada läpi liittopäivillä ilman valuuttarahaston mukanaoloa. Suomi taas on vastustanut Kreikan velkojen leikkaamista.

Talouslehti Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan IMF:n virkailijat esittelivät Kreikan tilannetta rahaston johtokunnalle keskiviikkona. Heistä IMF ei voi sääntöjensä takia osallistua maan tukemiseen ennen kuin Kreikka on vienyt läpi lisäuudistuksia, ja EU-maat ovat sitoutuneet velkahelpotuksiin.

IMF:n virkailijan mukaan EU-mailta voidaan odottaa päätöksiä Kreikan mahdollisesta velkojen järjestelystä vasta syksyllä, joten ennen sitä valuuttarahasto ei osallistu Kreikan tukipakettiin.

Kreikka neuvottelee parhaillaan uudesta 86 miljardin euron lainaohjelmasta EU-komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston edustajien kanssa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi