Netanjahu tuomitsi palestiinalaiskodin tuhopolton terrorismina

Puolitoistavuotias poika kuoli ja hänen perheensä loukkaantui pahoin äärikansallismielisten juutalaisten tekemäksi epäillyssä iskussa Länsirannalla. Palestiinalaisten mukaan teko on seurausta siitä, ettei Israel ole puuttunut aiempiin iskuihin.

Ulkomaat
Israelilaiset turvajoukot tutkimassa äärikansallismielisten juutalaisten polttamaa taloa Dumassa 31. heinäkuuta.
Israelilaiset turvajoukot tutkimassa äärikansallismielisten juutalaisten polttamaa taloa Dumassa 31. heinäkuuta.Jaafar Ashtiyeh / AFP / Lehtikuva

Israelin pääministeri on liittynyt joukkoon, joka on tuominnut palestiinalaisen asuintalon tuhopolton terrorismina. Israelin miehittämällä Länsirannalla yöllä sytytetyssä palossa kuoli puolitoistavuotias poika, ja perheen muut jäsenet – vanhemmat ja nelivuotias veli – saivat hengenvaarallisia vammoja.

Israelin turvallisuusjoukot epäilevät iskusta äärikansallismielisiä siirtokuntalaisia. Asevoimien edustajan mukaan sytyttäjät tulivat yöllä Duman kylään, maalasivat iskulauseita kahden asuintalon seiniin, rikkoivat ikkunoita ja heittivät sisään polttopulloja. Toinen talo oli iskun hetkellä tyhjä, mutta toisessa oli perhe yöunillaan.

Graffiteissa mainittiin sana "hintalappu", jota äärijuutalaiset ovat usein käyttäneet viharikostensa tunnuksena. Hepreankielisissä teksteissä myös julistettiin kostoa ja ylistettiin Messiasta.

Teko on kauhea ja kaikella mahdollisella tavalla terrorismia, eikä Israel hyväksy sellaista, olivatpa tekijät ketä tahansa, Netanjahu sanoi lausunnossaan.

Israel pelkää levottomuuksia

Netanjahua ennen iskun olivat tuominneet myös Israelin asevoimien edustaja ja ulkoministeri Moshe Jaalon.

– Emme salli juutalaisterroristien vaarantaa palestiinalaisten henkeä Juudeassa ja Samariassa. Taistelemme heitä vastaan kaikin käytettävissämme olevin keinoin, Jaalon sanoi viitaten Länsirantaan sen raamatullisella nimellä.

Palestiinan vapautusjärjestö sanoo pitävänsä Israelin hallitusta vastuullisena tuhopoltosta ja pikkupojan murhasta. PLO:n edustajan mukaan teko on suoraa seurausta siitä, ettei Israel ole vuosikymmeniin rangaissut juutalaisia siirtokuntalaisia terrorismista.

Israel on lähettänyt alueelle joukkoja levottomuuksien pelossa.

Laittoman juutalaisasutuksen purkamisesta monia kostoiskuja

Hintalappu-iskuiksi on epäilty viime vuosina useita moskeijoiden vastaisia hyökkäyksiä Länsirannalla. Myös kristittyjen kirkkoja ja jopa Israelin sotilastukikohtia vastaan on hyökätty.

Iskut ovat vaikuttaneet usein kostoilta ennen muuta Israelin viranomaisille, jotka ovat purkaneet juutalaisaktivistien laittomia uudisasutuksia palestiinalaisalueilla.

Tällä viikolla Israel purki asumuksia Länsirannalla Beit Elissä, joskin uusien rakentamisesta tuli viranomaispäätös jo samana päivänä.