Metsäpalon tuhkista nousee harvinaisia roosanvärisiä sieniä Västmanlandissa

Tänään perjantaina tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Ruotsin nykyajan tuhoisin metsäpalo syttyi Västmanlandissa.

Ulkomaat
Ruotsalaiset metsänvartijat tarkastavat aluetta Seglinsbergissä Ruotsissa 6. elokuuta 2014.
Ruotsalaiset metsänvartijat tarkastivat aluetta Seglinsbergissä Ruotsissa 6. elokuuta 2014.Maja Suslin / EPA

Ruotsin Västmanlandin metsäpaloalueelta on tehty sensaatiomaisia sienilöytöjä, Ruotsin radio kertoo (siirryt toiseen palveluun). Paloalueella on löydetty hyvin harvinaisia sieniä, joita ei tiettävästi ole aiemmin lainkaan esiintynyt Västmanlandissa.

Näihin kuuluu roosanvärinen maljasieni miilumaljakas. Sillä ei ole ruotsinkielistä nimeä, vaan siitä käytetään Ruotsin radiossa latinankielistä nimeä Pyropyxis rubra.

– Se loistaa kuin pieni neonvalo mustaa maaperää vasten, joten se on hyvin kaunis. Ennen kuin teimme ensimmäiset havainnot niistä joitakin viikkoja sitten, Ruotsissa oli vain kolme aiempaa havaintoa sienestä, Surahammarin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Tom Sävström kertoo.

Ruotsin radion kotisivulla on julkaistu kuvia sienestä. Kaikkiaan paloalueelta on löydetty tänä kesänä 7–8 sienilajia.

Miilumaljakas on hyvin harvinainen myös Suomessa. Se on löydetty vain Nurmijärveltä (1984) ja Tammelasta (1998), ja molemmat löydöt ovat metsäpaloalueilta, Turun yliopistosta kerrotaan.

Vuosi sitten alkunsa saanut metsäpalo tuhosi noin 5 000–8 000 hehtaaria metsää, ja se on Ruotsin nykyajan tuhoisin metsäpalo.