Jokiyhtiö: Kohtuutonta tutkia perhosia pitkin maailmaa

Kemijoki Oy aikoo suojella uhanalaista perhoslajia jatkossakin, mutta samalla yhtiö pitää sille asetettuja vaatimuksia kohtuuttomina.

Kotimaa
Laaksoarho ja apilakirjokääriäinen
Kuvassa Sierilän voimalaitosaltaan uhkaamat laaksoarho ja apilakirjokääriäisen kaksi esiintymismuotoa.Wikipedia ja Seppo ja Kimmo Silvonen

Kemijoki Oy on valittanut tällä viikolla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen poikkeusluvasta, joka liittyy uhanalaisen perhoslajin suojelemiseen. Luvan myönsi Lapin ely-keskus.

Uhanalainen perhoslaji apilakirjokääriäinen elää Rovaniemen Sierilässä, minne jokiyhtiö suunnittelee uutta voimalaitosta.

Kemijoki Oy sai kesäkuun lopussa luvan poiketa luonnonsuojelulain rauhoitussäännöksistä uhanalaisen apilakirjokääriäisen suhteen.

"Kohtuuton vaatimus"

Jokiyhtiö ei kuitenkaan ollut tyytyväinen poikkeuslupaan, koska yhtiö on jo vuosia suojellut apilakirjokääriäistä eri toimilla yhdessä Lapin ely-keskuksen kanssa. Kemijoki Oy:n mukaan perhoslajin suotuisa suojelutaso säilyy ilman poikkeuslupaakin.

EU:n sisällä tutkiminen ehkä onnistuu, mutta kun aletaan puhua Venäjästä ja Itä-Euroopan maista, niin aika mahdotonta se on.

Tuomas Timonen

Lisäksi jokiyhtiössä ollaan tuohtuneita poikkeuslupapäätöksen sisältämästä vaatimuksesta, joka koskee mahdollisten olemassa olevien perhosesiintymisen tutkimista.

Päätöksessä edellytetään, että jokiyhtiön pitäisi tutkia uhanalaisen perhosen esiintymisalueet paitsi Suomessa, myös Euroopan ja Uralin alueen tasolla. Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen pitää vaatimusta täysin kohtuuttomana.

– Kohtuuttomat vaatimukset voivat vaarantaa koko hankkeen. Euroopan Unionin sisällä tutkiminen ehkä onnistuu, mutta kun aletaan puhua Venäjästä ja Itä-Euroopan maista, niin aika mahdotonta se on, Timonen sanoo.

Kemijoki Oy toivookin, että tutkimusvaatimus koskisi ainoastaan kotimaan perhosesiintymiä.

Timonen korostaa, että yhtiö on kaikissa suunnitteluvaiheessa tehnyt yhteistyötä ely-keskuksen ja perhosasiantuntijoiden kanssa.

Lupapäätöksestä kolme valitusta

Ely-keskuksen tekemästä poikkeuslupapäätöksestä on jätetty määräaikaan mennessä Kemijoki Oy:n oman valituksen lisäksi myös kaksi muuta valitusta.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen on saapunut myös kahden yksityishenkilön jättämä valitus sekä mahdollisen voimala-alueen naapurien yhteinen valitus.

Jokiyhtiön toimitusjohtaja Tuomas Timonen arvioi, että valitusten käsittelyprosessi kestää vuoden verran.