Lapista löytyi tuhat vuotta vanha hevosriipus – ”Melkein heitin menemään”

Sallasta löydetty koru on ilmeisesti pronssia ja edustaa Venäjällä yleistä korutyyppiä. Riipuksen löytänyt Leo Paldan oli vähällä heittää lian peittämän korun menemään.

Kotimaa
Sallasta löydetty vanha hevosriipus.
Sallasta löydetty vanha hevosriipus.Ari-Antti Aska

Museoviraston arvion mukaan hevosriipus on noin tuhat vuotta vanha. Vastaavia, hevoshahmoisia koruja on löydetty Suomesta aiemminkin, varsinkin Itä-Suomesta ja Lapista. Löytö on silti harvinainen.

Se oli likainen, mutta sitten puhdistin pintaa ja huomasin koristelut.

Leo Paldan

– Ei tämä mikään arkipäiväinen löytö ole. Ei näitä kovin usein tule. Lisäksi tämä kyseinen koru näyttäisi olevan ainakin kuvan perusteella hyvässä kunnossa, mikä on kiva, tutkija Jan-Erik Nyman Museovirastolta sanoo.

Ruotsissa asuva Leo Paldan teki löydön kotiseudullaan Sallassa maanantaina.

– Olen kiertänyt saksalaisten ja suomalaisten sotilaiden paikkoja ja tämä on Saijan ja Mukkalan välillä, Mukkajärven Saijan puoleisessa päässä, Paldan kertoo.

Paldan arvelee, että löytöpaikkaa on käytetty ennen kulkuväylänä.

– Siinä on molemmin puolin jängät ja keskellä menee sellainen kangasmaastoinen ura. Olisiko siinä sitten ollut joku tien tyyppinen, jota on kuljettu.

Harvinainen löytö oli lentää pöpelikköön

Leo Paldan ei ensin arvannut, kuinka historiallinen löytö on kyseessä.

– Oli lähellä, etten heittänyt korua menemään. Se oli vain sellainen peltipalanen, mitä niiltä saksalaisten sotilaiden paikoilta usein löytyy. Se oli niin likainen, mutta sitten vähän puhdistin pintaa ja huomasin esineessä olevat koristelut ja mietin, että ei tämä ihan tavallinen peltipala ole ja panin taskuun.

Paldan on kiertänyt alueella usein tänä kesänä.

– Metallinpaljastimella haen löytöjä. Enimmäkseen on löytynyt vanhoja rahoja ja sotilaskiväärin patruunoita. Arvokkaampaa en ole löytänyt.

Korun ikäistä esinettä Paldan ei ole ennen löytänyt.

– Ei ole käynyt mielessäkään, että tällaista voisi löytää.

Vanhat rahat mielenkiintoisempia

Leo Paldan ei pidä itse löytöään erityisen hienona, vaikka ymmärtää sen historiallisen arvon.

– Mulla on se kotona laatikon pohjalla odottamassa. En minä siitä sillä lailla perusta. Ennen kohta tuntuu, että mieluummin jonkun hienon rahan löytäisin kuin sellaisen.

Paldan on etsinyt vanhoja esineitä myös Ruotsissa.

– Ruotsista olen löytänyt paljon käypää rahaa, ne tuntuvat arvokkaammilta.