Zimbabwe vaatii leijonantappajan luovuttamista, USA:ssa paisuu vastaava vetoomus

Vetoomukset, joissa tuomitaan Walter Palmerin leijonantappo ja vaaditaan luovutusta Zimbabween, ovat keränneet USA:ssa miljoona nimeä. Palmer itse on kadonnut maan alle.

luonto
Mielenosoiyyajia ja kuvaajia hammaslääkärin vataanoton edustalla Minnesotassa.
Mielenosoittajat ja median edustajat kokoontuivat hammaslääkäri Walter Palmerin vastaanoton edustalle Minnesotan Bloomingtonissa keskiviikkona.Adam Bettcher / AFP

Zimbabwen hallitus vaatiii Yhdysvaltoja luovuttamaan kansalaisensa Walter Palmerin oikeuden eteen Zimbabween. Palmer halutaan vastaamaan salametsästyksestä. Hänen saaliinsa oli zimbabwelaisen luonnonpuiston nimekäs leijonauros Cecil.

Zimbabwelaislähteiden mukaan maan viranomaiset ovat jo aloittaneet virallisen prosessin Palmerin luovuttamiseksi.

Järjestelyt tehnyt zimbabwelainen ammattimetsästäjä ja paikallinen maanomistaja ovat saaneet syytteen siitä, etteivät estäneet laitonta metsästystä, jossa Palmer ampui leijonaa varsijousella. Se haavoittui ja pakeni. Jäljittäjät löysivät ja tappoivat sen 40 tuntia myöhemmin.

Palmerin teko, jolla hän ylvästeli sosiaalisessa mediassa, on aiheuttanut suurta kuohuntaa ja suoranaisia uhkauksia Yhdysvalloissa ja muuallakin. Hänen River Bluffissa Minnesotassa sijaitsevan hammaslääkärinvastaanottonsa eteen on tuotu leijona- ja muita eläinleluja ja kylttejä, joissa lukee muun muassa "Mätäne helvetissä!"

Jo yli 150 000 ihmistä on pannut nimensä vetoomukseen, jossa vaaditaan Palmeria vastuuseen zimbabwelaisoikeudessa, ja miltei 900 000 on liittynyt nettijoukkoon (siirryt toiseen palveluun), joka haluaa yleisesti ilmaista raivoaan Palmerin teosta.

Metsästäjästä tuli metsästetty

Myös Yhdysvaltain viranomaiset ovat alkaneet tutkia salakaatoa. Se tapahtui luonnonpuiston ulkopuolella, jonne Palmerin apulaiset houkuttelivat leijonan. Zimbabwen mukaan Palmeria voidaan syyttää laittoman metsästyksen rahoittamisesta, ellei itse kaadosta.

Cecil-leijonan nimissä Yhdysvalloissa on aloitettu myös keräys leijonansuojeluohjelman rahoittamiseksi, ja Afrikan villieläinrahaston AWF (siirryt toiseen palveluun):n Washingtonin-toimistoon on tulvinut pahoittelevia puheluita ja sähköposteja. AWF muistuttaa, että Afrikan leijonakanta on vähentynyt 42 prosenttia kahdessa vuosikymmenessä. Järjestö vaatii kaiken leijonanmetsästyksen lopettamista Afrikassa.

Palmer puolestaan on nähnyt parhaaksi kadota maan alle. Viranomaiset sanovat, etteivät ole onnistuneet jäljittämään häntä lukuisista yrityksistä huolimatta.

Aiemmin antamassaan lausunnossa hän sanoi, ettei tiennyt leijonaa suojelluksi, vaan luotti metsästysretkensä paikallisiin järjestäjiin. Perustelua heikentää se, että Palmeria on ennenkin syytetty salametsästyksestä.

Lähteet: AFP, Reuters, AP