Ravimiesten konstit: hevosen kieli sidotaan ja tulppa takapuoleen

Ravihevoset ovat äärimmilleen viritettyjä juoksukoneita. Ravikilpailussa hevosten juoksun nopeuttamiseksi on käytössä monia sallittuja konsteja, jotka ovat suurelle yleisölle melko tuntemattomia. Toisaalta hevosen hyvinvointia parannetaan kisan ajaksi erilaisilla keinoilla. Muun muassa hevosen kielen sitominen kisan ajaksi on yleistä.

urheilu
Ravihevosia radalla.JPG
Hippos / Ilkka Nisula

Konstit on monet, tietää moni ravikilpailuja kiertävä hevosenomistaja. Ravihevosen vauhtia ryyditetään monilla sallituilla konsteilla, ja toisaalta hevosen hyvinvointia parannetaan kisan ajaksi erilaisilla keinoilla. Muun muassa hevosten kielen sitominen kisan ajaksi on hyvin yleistä.

– Monikin hevonen nostaa kielen kuolaimien päälle. Sitten kun vedetään ohjaksista, kieli meinaa painua kurkkuun ja tukkia hengitystietä. Kielen sitominen estää tämän. Kielen sidontaan käytetään nahkahihnaa, harjoitusoloissa esimerkiksi kätyetty sukkahousu on hyvä siihen tarkoitukseen, kertoo liperiläinen hevosenkasvattaja Markus Gröhn.

Yksi yleinen konsti raviurheilussa on laittaa hevosen peräpäähän tukko, joka estää ilmaa pääsemästä suolistoon.

– Monikin hevonen vetää ilmaa peräsuoleen suorituksen aikana. Loppusuoralla ilma sitten alkaa kivistää hevosen mahaa ja vauhti hidastuu loppusuoralla. Tämän estämiseksi hevosille laitetaan tulppa peräpäähän. Ilmanmenon estämiseen on käytetty muun muassa tennispalloja tai pyyhkeen paloja, sanoo Gröhn.

Joensuun kuninkuusravien kilpailusihteeri ja hevostenkasvattaja Matti Kervinen toteaa, että huipputason hevosilla peräaukon tulpat ovat harvinaisempia, mutta keskitason hevosilla melko yleisiä.

Silmä- ja korvalappuja

Hevosen saamiseksi huippuvauhtiin käytetään myös erilaisia silmälappuviritelmiä. Ravihevosen ohjastajalla on lisähihna silmälappuihin, joita avaamalla tai sulkemalla yritetään saada lisäpotkua suoritukseen, kertoo Kervinen.

Myös korvatulppia käytetään. Yksi yleinen tapa on, että hevosen korvatulpat avataan esimerkiksi loppusuoran avautuessa. Hevonen kuulee silloin paremmin ja lisämeteli tuo kenties lisää vauhtia.

Monikin hevonen vetää ilmaa peräsuoleen suorituksen aikana

Markus Gröhn

Jenkkikärrit ja ilman kenkiä

Uusin suuntaus kärryissä on niin sanottu jenkkikärri, joka ei ole tasapainossa, vaan nostaa aisoja.

– Kun kuski nojaa taaksepäin, niin aisat keventävät hevosta lievästi, tietää Gröhn.

Ilman kenkiä ajaminen on myös melko yleistä.

– Joillakin hevosilla tuo ilman kenkiä ajaminen toimii todella hyvin. Silloin tulee myös vähemmän jalkalyöntejä, kuin kenkien kanssa, eli jalkasuojia tarvitaan vähemmän. Mutta tarkkana on oltava, esimerkiksi kuninkuusraveissa ei kaikkia matkoja voi ajaa ilman kenkiä, sillä kaviot voivat kipeytyä, sanoo Markus Gröhn.

_Korjaus, 3.8.2015 klo 10.00 Hevosen kieltä ei sidota vauhdin lisäämiseksi eikä tulppaa käytetä vauhdin lisäämiseksi, kuten artikkelissa alun perin kerrottiin. _

_Täsmennys, 3.8.2015 klo 10.00 Tulppa laitetaan hevosen ulkopuolelle ei peräsuoleen. _