1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Elokuva patruunatehtaan räjähdyksestä työn alla – syksy näyttää suuntaa toteutumiselle

Etelä-Pohjanmaalla jännitetään parhaillaan, tukeeko elokuvasäätiö Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kertovan elokuvan tuotantoa. Elokuvasäätiö päättää tuestaan syksyllä. Säätiöllä on nyt käsissään elokuvan ensimmäinen käsikirjoitusversio, joka on seinäjokelaisen Toni Kurkimäen käsialaa.

Käsikirjoittaja Toni Kurkimäki (vas.) ja tuottaja Pekka Pohjoispää ovat kuunnelleet herkällä korvalla lapualaisia patruunatehtaan räjähdyksestä. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Pohjalainen tuotantoyhtiö Mr Orange Films julkisti vuosi sitten lyhytelokuvan Huhtikuu. Sen tapahtumat kertovat siitä huhtikuisesta aamusta vuonna 1976, jolloin Lapuan patruunatehdas räjähti ennen aamukahdeksaa. Lyhytelokuvalla niin käsikirjoittaja ja ohjaaja Toni Kurkimäki kuin tuottaja Pekka Pohjoispääkin halusivat tunnustella, onko aika vielä kypsä elokuvan tekemiseen koko kansakuntaa traumatisoineesta tapahtumasta.

Huhtikuu -lyhytelokuvasta saatu palaute on kannustanut tekijöitä kohti haavettaan pitkästä elokuvasta. Kuva: Tiia Koivuaho / Yle

– Kyllä sitä mietittiin kauan, ennen kuin tähän lähdettiin. Edelleenkin kun ollaan kuultu enemmän ja enemmän tarinoita, kyllä se on vakavoittanut ja antanut yhä paremman käsityksen siitä, että tämän projektin kautta tulee valtavasti vastuuta, Toni Kurkimäki sanoo.

– Kun toimme lyhytelokuvan julkisuuteen, sen tarkoitus oli avata keskustelua. Kyllä meitä jännitti saada palautetta varsinkin sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat todistaneet tragedian paikan päällä. Palaute on ollut kuitenkin positiivisen rohkaisevaa ja pitkän elokuvan tekoon kannustavaa, kertoo tuottaja Pekka Pohjoispää.

"Muistin vain 40 arkun kuvan"

Lapualla syntynyt käsikirjoittaja Toni Kurkimäki muistuttaa, että tapahtumat muuttuvat historiaksi.

Kuva: YLE / Kalle Kultala

– Kipeätkin asiat muuttuvat viimein sellaisiksi, että niistä uskaltaa puhua. Monet ovat halunneetkin puhua, mutta eivät ole löytäneet oikeaa tapaa aloittaa keskustelua. Luulen, että aika alkaa olla kypsä siihen, että tämä kerrotaan. Minäkään en lapsena tiennyt näistä tapahtumista paljon mitään, Toni Kurkimäki jatkaa.

– Muistin vain 40 arkun kuvan tuomiokirkon pihassa ja tiesin, ketä lähipiiristäni siellä on ollut ja ketä heistä siellä on menehtynyt, mutta siihen se jäi. En tiennyt, että siellä kuoli 35 naista ja viisi miestä. En tiennyt, että siellä haavoittui niin moni, Toni Kurkimäki kertoo.

– Uskon, että suomalaisia kiinnostaa se, miksi kaikki se tapahtui ja mitä kaikkea se aiheutti ja miten täällä toimittiin. Etenkin se pelastus- ja raivaustoiminta, mitä täällä on tehty oman turvallisuudenkin uhalla, kun on haluttu pelastaa mitä pelastettavissa on, niin se on kertomisen arvoinen tarina, Toni Kurkimäki arvioi.

Rahoitusta juostaan

Elokuva aiotaan saada valkokankaalle pohjalaisen tuotantoyhtiön voimin. Tuottaja Pekka Pohjoispää on saanut Suomen kulttuurirahastolta apurahan elokuvatuottamisen esivalmisteluihin. Rahoituksen järjestäminen on suuri haaste.

– Elokuvarahoitus on monimutkainen asia. Ilman elokuvasäätiön rahaa ei elokuvia Suomessa tehdä, mutta rahoitus koostuu monesta palasta. Onneksi noita palasia on jo alkanut löytyä, Pekka Pohjoispää toteaa.

Elokuvasäätiön ratkaisut kuultaneen syksyn mittaan.

– Odotamme saavamme ammattilaispalautteen ja tiedon siitä, lähteekö säätiö tukemaan käsikirjoituksen jatkokehittämistä. Jos säätiö antaa puitteet, työtä lähdetään tekemään välittömästi, Toni Kurkimäki lupaa.

Rakkaustarina

Jos asiat etenevät suotuisasti, kamerat käyvät Lapualla aikaisintaan vuonna 2017. Mutta millaista elokuvaa pohjalaismiehet ovat tekemässä?

– Puhutaan ison luokan draamaelokuvasta, jonka keskiössä on kuitenkin perinteinen rakkaustarina. Se ei ole ainoastaan katastrofielokuva, vaan käsikirjoitus kertoo suomalaisista, pohjalaisista ja lapualaisista ihmisistä. Elokuvan loppupuolella kaikki muuttuu tragediaksi. Katsoja jää miettimään, ketkä selviävät ja mitä kenellekin tapahtuu, Toni Kurkimäki paljastaa.

– Haluamme kertoa myös siitä, miten ihmiset nousivat jaloilleen ja miten pieni kauppala selvisi, Pekka Pohjoispää täydentää.