Velkaneuvonnasta apua myös velattomalle – "Tietämättömyys lisää epätoivoa"

Jo ensimmäinen kerta velkaneuvojalla voi helpottaa ahdinkoa. Neuvontaan voi toki hakeutua jo ennen velkataakan kasaantumista.

talous
Seteli ja lasku.
Anssi Leppänen / Yle

Elämän rankat koettelemukset, kuten konkurssi, työttömäksi jääminen, eroaminen tai velkaantuminen ovat asioita, joista selviytyminen voi olla hankaa. Kainuun soten johtava velka- ja talousneuvoja Kirsi Määttä uskoo sen olevan kuitenkin mahdollista.

– Kyllähän niistä hyvin pystyy selviytymään. Tärkeintä olisi, että ihmiset ottaisivat yhteyttä riittävän ajoissa, jotta päästäisiin selvittämään minkälaisia asioita siellä taustalla on.

Liian aikaisessa ei varmaankaan voi olla. Neuvontaan voi hakeutua jo ennen velkaantumista, vaikka silloin, kun on asuntolainaa ottamassa.

– Tänne voi tulla koska tahansa, ei tarvitse olla edes ongelmia. Meille kuuluu myös ennaltaehkäisevä neuvonta. Hyvä olisi ottaa yhteyttä, jos on eroamassa, jotta raha-asioista voitaisiin keskustella.

– Kaikilla ei välttämättä ole ketään muutakaan kelle puhua.

"Me käydään melkein koko elämä läpi täällä"

Selvittely ja selviäminen voi kestää, mutta hiljaa hyvä tulee.

– Kyllä se aikansa ottaa, mutta ihmiset selviävät niistä. Koskaan ei ole (rahallisesti) täysin toivotonta tilannetta. Täältä toki ohjataan ihmisiä keskustelemaan toisten alojen asiantuntijoille. Muistakin ongelmista, kuten peliriippuvuuksista, selvitään, Kirsi Määttä kertoo.

– Me käydään melkein koko elämä läpi täällä.

Talous- ja velkaneuvonta alkaa keskustelulla, jonka jälkeen mietitään miten edetään. Joka tilanteessa toimitaan siihen sopivimmalla tavalla.

Tänne voi tulla koska tahansa. Vaikka silloin, kun on asuntolainaa ottamassa. Ei tarvitse olla edes ongelmia.

Kirsi Määttä

– Välttämättä ei voida heti ruveta mitään hakemaan, voi olla jotain esteitä, jotka pitäisi ensiksi poistaa. Esimerkiksi velkajärjestelyhakemusta ei voida tehdä, ennen kuin konkurssi on käsitelty loppuun.

– Jos erosta koituu velkaantumisia, niin ensiksi täytyy saattaa ero loppuun. Sen jälkeen pitää sopia, miten lasten huolto järjestetään, kuka maksaa mitäkin, ja mikä on uuden asunnon vuokra. Siinäkin saattaa vähän joutua odottamaan, ennen kuin velkoja voidaan ruveta selvittämään.

Kirsi Määtän mukaan jo ensimmäinen käyntikerta tuo monelle apua ja toivoa.

– Tietämättömyys lisää epätoivoa, mutta kyllähän he ovat tosi tyytyväisiä kun saavat velkajärjestelyn. Sittenhän sitä tietää koska ahdinko päättyy. Siihen tulee selkeä ohjelma, mikä alkaa tiettynä päivänä ja loppuu tietyyn päivään. Kyllä se helpottaa.