Yhä useampi brittiopiskelija maksaa kalliit opinnot myymällä itseään – "Rakastan sitä, ettei tarvitse tehdä töitä"

Varakkaita "sponsoreita" ja varattomia opiskelijoita yhdistävien nettisivujen käyttäjämäärät ovat lisääntyneet brittiyliopistojen perimien lukuvuosimaksujen moninkertaistuttua.

Ulkomaat
Koruja naisen sormissa ja kaulassa.
Andreas Gebert / EPA

Yhä useampi kalliiden lukukausimaksujen kanssa kamppaileva yliopisto-opiskelija turvautuu Britanniassa varakkaiden "sponsoreiden" apuun. Seeking Arrangement (siirryt toiseen palveluun), joka on yksi suurimmista maksullista seuraa tarjoavat nuoret ja seuraa etsivät varakkaat miehet ja naiset yhdistävistä nettisivustoista, kertoo opiskelijajäsentensä määrän lisääntyneen yli 40 prosenttia.

Radio Times -lehden mukaan yli 350 000 nuorta brittiä on liittynyt nettipalvelun asiakkaaksi löytääkseen itselleen varakasta seuraa.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan nettisivustolle rekisteröityneet käyttäjät solmivat sopimuksia, jotka sisältävät seuranpitoa maksua vastaan. Sopimukset voivat olla hyvinkin yksityiskohtaisia ja sisältää tarkat tapaamisajat ja tapaamisissa sallitut ja kielletyt asiat. Nuoret voivat saada "sugar daddylta" tai "sugar mamalta" kuukausikorvauksen ja lisäksi kalliita lahjoja, kuten ylellisiä tuotteita ja ulkomaanmatkoja.

Seeking Arrangement -sivuston pr-vastaavan Angela Jacob Bermudon mukaan palveluun rekisteröityneiden nuorten joukossa enemmistön muodostavat opiskelijat niistä yliopistoista, jotka ovat nostaneet lukuvuosimaksunsa korkeimpaan sallittuun määrään.

Yliopisto-opiskelu Britanniassa kallistui huimasti sen jälkeen, kun konservatiivijohtoinen hallitus kolminkertaisti korkeakoulujen vuosimaksujen sallitun enimmäismäärän vuonna 2012. Kolme neljästä korkeakoulusta ryhtyi veloittamaan korkeinta mahdollista summaa, eli yli 12 000 euroa vuodessa.

Seksikauppaa, joka ei ole seksikauppaa

Seeking Arrangement -sivusto vakuuttaa, ettei palvelua ole tarkoitettu seksikauppaa varten, vaikka asiakkaat seksiä keskenään harrastaisivatkin.

– Niin voi tapahtua, jos kaksi ihmistä ihmistä päättää ryhtyä intiimiin suhteeseen, mutta se ei ole osa heidän sopimustaan, vakuuttaa pr-vastaava Angela Jacob Bermudo.

BBC:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun) opiskelija "Freya" sanoo kuitenkin suoraan harrastavansa seksiä rahaa vastaan. Hän kertoo ryhtyneensä "sugar babeksi" yritettyään rahoittaa opintojaan ensin tekemällä kahta työtä.

– Se oli kammottavaa. Tein enimmäkseen baaritöitä, joista tienasin noin seitsemän euroa tunnissa ja se vaikutti todella paljon opintoihini. "Sponsoreiden" ansiosta voin keskittyä sataprosenttisesti opintoihini, 22-vuotias "Freya" iloitsee.

– Rakastan sitä, ettei minun tarvitse tehdä työtä. Kaikki tietävät mitä teen. Isäni ei suostu puhumaan aiheesta, mutta äitini mielestä se on hienoa, sanoo puolestaan Radio Times -lehden haastattelema 29-vuotias Samantha, joka on myynyt seuraansa jo kymmenen vuoden ajan.

Samantha kertoo saaneensa yhdeltä seuralaiseltaan palkkioksi asunnon.

Seuranhankintaan 4 000 euroa kuukaudessa

Palvelusta itselleen nuorta seuraa hankkinut 38-vuotias IT-alan ammattilainen "Mike" kertoo BBC:n haastattelussa maksavansa kuukaudessa seuralaiselleen palkkiona ja ostosrahana yli 4 000 euroa. Hän kertoo ostavansa seuraa, koska hänen aikansa ei riitä seurustelusuhteeseen.

"Mike" myöntää kiertelemättä odottavansa seksiä vastineeksi rahoilleen. Silti asiassa ei hänen mukaansa ole kyse prostituutiosta.

– Kyse on enemmästä kuin seksistä.

"Mike" laskeskelee käyttäneensä maksulliseen seuraan viiden viime vuoden aikana noin 115 000 euroa. Lähes puolet summasta kului nuoren opiskelijan toivomaan ylelliseen viikonloppulomaan Las Vegasissa.