Janne-kirja vaati bluesmieheltä loikkaa klassiseen musiikkiin

Uusi, lapsille suunnattu tietokirja Hämeenlinnan Janne kertoo, miten Jannesta tuli Jean Sibelius. Kirjailija Tapani Bagge puolestaan kertoo, että aihe vaati bluesmieheltä perehtymistä säveltäjän tuotantoon.

Kotimaa
Kirjailija ja kuvittaja esittelevät kirjaansa lasten taidefestivaaleilla
Tiina Kokko / Yle

Tapani Baggen kirjoittama ja Salla Savolaisen kuvittama lasten tietokirja _Hämeenlinnan Janne: Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius _juhlistaa osaltaan säveltäjämestarin 150-vuotisjuhlavuotta.

Sibelius syntyi Hämeenlinnassa ja kasvoi kaupungissa lapsuutensa sekä nuoruutensa. Janne-kirja kertookin säveltäjän 20 ensimmäisen elinvuoden merkittävimmät tapahtumat. Samalla lukija pääsee kurkistamaan Jannen silloiseen kotikaupunkiin.

Baggen ja Savolaisen kirjaurakka kesti kolmisen vuotta. Kirjailija paljastaa, että hän pääsi kirjoittamisvireeseen siinä vaiheessa, kun hän ryhtyi kertomaan Jannesta minämuodossa.

– Sillä tavalla sain Jannen hahmon haltuun. Sain kertoa hänen äänellään ja tyylillään; vähän kuin vartta tarinalle, ettei tarvinnut pysyä pelkissä faktoissa tarinapuolessa, Tapani Bagge selvittää.

Bluesmiehen piti perehtyä klassiseen. Kyllä sitäkin pystyi kuuntelemaan.

Tapani Bagge

– Koska tämä on tietokirja, tietolaatikoissa ovat faktat miten asia oikeasti meni.

Bagge myöntää, että Sibelius ei ollut kirjailijalle ennestään kovinkaan tuttu.

– Tietysti joitakin tarinoita olin lukenut ja muuta, mutta esimerkiksi Jannen musiikista en tiennyt muuta kuin Finlandian. Bluesmiehen piti perehtyä klassiseen. Kyllä sitäkin pystyi kuuntelemaan, nauraa kirjailija.

Kuvittaja selasi kuvia ja tutustui kaupunkiin

Jos kirjailijan oli perehdyttävä aiheeseensa perin pohjin, oli kuvittajankin ensimmäinen urakka materiaalin hankinta.

– Selasin valtavat määrät kuvia esimerkiksi Hämeenlinnasta, kertoo Salla Savolainen.

Jannesta löytyy muutama lapsena otettu valokuva. Hahmotellessaan kirjan Jannea Savolainen toki hyödynsi Jannesta otettuja kuvia, mutta lopputulos piti silti suurimmaksi osaksi kuvitella.

Hämeenlinnan Janne kirjan kansi ja kuvistusta
Yhdistelmä kirjan kantta ja kuvitusta.Tiina Kokko / Yle

– Ja saada hahmo muokkautumaan sellaiseksi, että se tuntui luontevalta ja sopi piirrostyyliini, sitä oli helppo piirtää ja hahmo oli uskottava itselleni, Savolainen taustoittaa omaa työtään.

Salla Savolainen sanoo, että hänestä oli ihanaa kuvittaa faktoihin perustuvaa tarinaa.

– Kävin muutamia kertoja Hämeenlinnassa. Kävin museoissa ja linnassa, ja kuvasin aika paljon. Tavallaan, että paikka on konkreettinen, jostain sellaisesta lähtökohdasta on tosi hauskaa lähteä tekemään tietyllä tavalla kuviteltua juttua.

Hämeenlinnan Janne julkaistiin elokuun viimeisenä päivänä Sibeliuksen merkkivuoden kunniaksi Hämeenlinnassa, lasten taidefestivaali Hippaloissa.

Hämeenlinnan Janne jatkaa Tammen kaupunkikirjasarjaa, joka alkoi Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki -kirjalla.