Suurikokoisia Banksyn seinämaalauksia huutokaupataan Yhdysvalloissa – video

Yhdysvaltalainen huutokauppakamari myy useita graffittiartisti Banksyn töitä huutokaupassa syyskuun lopulla. Kahden suuren seinämaalauksen hinnan odotetaan nousevan jopa 600 000 dollariin.

kulttuuri
Banksyn seinämaalaus.
Toisessa seinämaalauksista näkyy tuhruinen kädenjälki, jonka uskotaan kuuluvan Banksylle itselleen.

Beverly Hillsissä sijaitseva Julien’s-huutokauppakamari aikoo myydä useita brittiläisen katutaiteilijan Banksyn töitä syyskuun lopulla järjestettävässä huutokaupassa. Kahden suuren seinämaalauksen hinnan odotetaan nousevan jopa 600 000 dollariin eli vähän alle 550 000 euroon tai vieläkin korkeammalle.

– Toisen hinnaksi olemme arvioineet 200 000–400 000 dollaria ja toinen voi maksaa jopa 600 000 dollaria. Nämä ovat kuitenkin varovaisia arvioita ja hinta voi olla korkeampikin. Vastaavia töitä on myyty jopa yli miljoonalla, huutokauppakamarin kehitysjohtaja Michael Doyle sanoi.

Banksyn seinämaalaus, jonka hän teki alun perin lontoolaisen kaupan seinään, myytiin huutokaupassa vuonna 2013 1,1 miljoonalla dollarilla.

Toisen seinämaalauksista, noin kaksi metriä leveän ja yhtä korkean graffittin, Banksy maalasi ränsistyvän autotehtaan seinään Detroitissa vuonna 2010. Toinen kaksi metriä korkea ja kolme metriä leveä seinämaalaus on peräisin Betlehemistä, Länsirannalta.

Banksy vieraili Israelissa ja Länsirannalla vuoden 2007 lopulla ja maalasi useita poliittisia seinämaalauksia muun muassa Israelia ja palestiinalaisalueita erottavaan muuriin.

– Maalauksessa aseistettu sotilas tarkastaa aasin henkilöpapereita. Se on hyvin poliittinen viesti Banksylta hyvin poliittisessa paikassa, Doyle sanoi.

Banksyn seinämaalaus Betlehemissä, Länsirannalla kuvattuna joulukuussa 2007.
Banksyn nyt myytävänä oleva seinämaalaus kuvattuna joulukuussa 2007 Betlehemissä, Länsirannalla.Jim Hollander / EPA

Banksyn töitä on myös julistettu suojelukohteiksi

Alun perin Bristolista, Englannista kotoisin olevan Banksyn henkilöllisyyttä ei tunneta, mutta hänen poliittiset ja usein satiiriset työnsä ovat saavuttaneet suuren suosion sekä suuren yleisön että keräilijöiden keskuudessa.

– Banksy tekee paljon töitä, mutta tietyt kuvat keräävät suosiota laajan yleisön parissa. On kiehtovaa, että tuntematon katutaiteilija saa ihmiset tuntemaan henkilökohtaista yhteyttä hänen ja hänen töittensä kanssa, Doyle sanoi.

Helmikuussa Englannissa sijaitsevan Cheltenhamin kaupungin valtuusto suojeli Banksyn paikallisen talon seinään maalaaman teoksen. Banksyn teosten siirtäminen niiden alkuperäiseltä paikalta on usein aiheuttanut laajaa vastustusta.

Tämän vuoden huhtikuussa Palestiinan poliisiviranomaiset takavarikoivat pommituksissa vaurioituneen oven, johon Banksy oli maalannut yhden teoksistaan. Takavarikko tehtiin sen jälkeen, kun oven alkuperäinen omistaja sanoi, että hänet oli huijattu myymään se vajaalla 200 dollarilla.

Doyle ei kommentoinut salassapitovelvollisuuteen vedoten tarkemmin Betlehemin maalauksen myyjää, mutta sanoi, että sen omistajat ottivat yhteyttä heihin sen jälkeen, kun maalaus oli siirretty alkuperäiseltä paikaltaan.

Banksy jakoi maalauksiaan sodanvastaisessa mielenosoituksessa

Detroitista peräisin olevan maalauksen omistaa paikallinen voittoa tavoittelematon taidegalleria ja se myydään paikallisten yhteisötaideprojektien rahoittamiseksi.

Banksyn maalaus ja muita huutokaupattavia tavaroita esillä Julien's-huutokauppakamarilla.
Banksyn Bomb hugger -maalaus esillä Julien's-huutokauppakamarilla.Reuters-TV

Kolmas ja pienin myytävänä oleva teos on yksi Banksyn sodanvastaiseen mielenosoitukseen tekemistä kylteistä, joissa pieni tyttö halaa lentopommia. Sen hinnaksi arvioidaan noin 25 000–35 000 dollaria.

– Banksy maalasi kuvan ensimmäisen kerran kyltteihin, joita hän jakoi Lontoossa järjestetyssä sodanvastaisessa mielenosoituksessa vuonna 2003. Hän jakoi niitä ilmaiseksi mielenosoituksen osallistujille ja jotkut tunnistivat maalaukset. Osa ei ollut kuullutkaan Banksysta, mutta he säilyttivät kyltin silti, Doyle sanoi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset