Hyppää sisältöön

Utøyalla ensimmäinen joukkomurhan jälkeinen kesäleiri – "Tärkeä virstanpylväs"

22. heinäkuuta 2011 Anders Behring Breivik murhasi Utøyan saarella 69 nuorta. Nyt Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestö AUF järjestää ensimmäisen joukkomurhan jälkeisen kesäleirin saarella.

Nuoret odottavat MS Thorbjoern lautan vievän heidät kuvassa näkyvälle Utøyan saarelle 6. elokuuta. Kuva: Vegard Wivestad Groett / EPA

Ragnhild Kaski on osallistunut kaikille AUF:n kesäleireille Utøyalla vuodesta 2007 lähtien. Hän oli siellä myös vuonna 2011, kun Anders Behring Breivik hyökkäsi saarelle poliisiksi pukeutuneena ja murhasi 69 nuorta.

Kaski oli kokouksessa saaren kahvilarakennuksen toisessa kerroksessa, kun ammuskelu alkoi. Hän kuvaa tilannetta kaoottiseksi ja sekavaksi. Hän ja useat muut hyppäsivät ulos toisen kerroksen ikkunasta. Kaski mursi pudotuksessa kantapäänsä.

– Murtuneella kantapäällä ei voi juosta.

21-vuotias Havard Vederhus kantoi hänet rinteeseen rakennuksen takana, ja Kaski piiloutui puun taakse. Hän jäi eloon. Vederhus ammuttiin.

Kahvilarakennuksen sisällä 13 nuorta ammuttiin hengiltä. Monet pelastautuivat piileskelemällä vessoissa.

Kahvila kuuluu niihin harvoihin rakennuksiin saarella, joita ei ole peruskorjattu. Huoneissa on ruusuja, kirjeitä ja valokuvia niille, jotka eivät koskaan päässeet Utøyalta kotiin.

– Kahvilarakennus on ainoa rakennus koko saarella, jossa näkyy fyysisiä merkkejä siitä päivästä.

Kesäleiri alkaa perjantaina

AUF järjestää ensimmäisen joukkomurhan jälkeisen kesäleirin saarella ensi viikonloppuna 7.-9. elokuuta. Leirejä on järjestetty vuodesta 1950, jolloin AUF sai saaren lahjoituksena Oslon kaupungilta ja ammattijärjestö LO:lta.

Leireillä on käynyt tuhansia nuoria, joista on myöhemmin tullut ministereitä ja pääministereitä. AUF:n kotisivuilla (siirryt toiseen palveluun) sitä kuvaillaan järjestön sydämeksi.

– Kesäleirin järjestäminen Utøyalla on uskomattoman tärkeä virstanpylväs, ja tärkeä askel saaren käyttöönottamiseksi, AUF:n pääsihteeri Ragnhild Kaski sanoo.

Heti joukkosurmasta lähtien on ollut selvää, että kesäleirit saarella jatkuisivat. AUF:n silloinen pääsihteeri Eskil Pedersen lupasi jo päivää joukkomurhan jälkeen, että nuoriso ottaisi saaren takaisin itselleen.

Jälleenrakennussuunnittelmat ovat kuitenkin muuttuneet monta kertaa. Osa rakennuksista on purettu, osa säästetty. Kokonaan uusiakin rakennuksia on pystytetty: ruokasali, kirjasto ja aula, jossa on takka. Uusi oppimiskeskus valmistuu ensi vuonna.

Utøyan uudelleenrakennuksen johtoajatuksia ovat olleet muistot, oppiminen ja osallistuminen. AUF:n kotisivuilla todetaan, että Utøya on nyt enemmän kuin koskaan ennen.

– Tarjoamme mahdollisuuden luoda uusia muistoja, pääsihteeri Ragnhild Kaski lupaa AUF:n kotisivulla (siirryt toiseen palveluun) ja Youtubessa julkaistussa videossa Utøya AUF sommerleir2015.

.
.