Maahanmuuttovirasto: Tornio hyvä paikka vastaanottokeskukselle

Maahanmuuttovirasto ei ole vielä esittänyt sisäministeriölle turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista Tornioon. Virasto selvittelee vielä muun muassa Tornion keskuksen kulurakennetta. Viraston kanta ratkeaa todennäköisesti parin viikon sisällä.

Tornio
Peräpohjolan opiston tilat. Edessä kyltti, taustalla näkyy tiilirakennus.
Tornion Kivirannalla sijaitseva vastaanottokeskus on täynnä. Turvapaikanhakijoita keskuksessa on 150.Heidi Hannukainen / Yle

Maahanmuuttovirasto selvittää parhaillaan 150 turvapaikanhakijan vastaanottokeskuksen perustamista Tornioon. Tiloista virasto neuvottelee Peräpohjolan opiston ja Tornion kaupungin kanssa.

– Vielä käydään neuvotteluja opiston kanssa. Sitten käydään läpi kunnan kanssa vastaanottokeskuksen perustamista ja meillä maanamuuttovirastolla käydään läpi mahdollisen vastaanottokeskuksen kulurakennetta ja talouspuolta, sanoo ylitarkastaja Olli Snellman.

Snellman korostaa, että vielä ei ole tehty edes päätöstä esittää sisäministeriölle keskuksen perustamista.

– Eli tällaisia vaiheita on vielä ennen kuin voidaan edes esittää mahdollisen vastaanottokeskuksen perustamista.

Tornio olisi keskukselle hyvä paikka

Maahanmuttoviraston mukaan vastaanottokeskustoiminta sopisi Tornioon hyvin.

– Tornio olisi varmasti vastaanottokeskukselle oikein hyvä paikka ja Peräpohjolan opiston tilat varsin soveltuvat käyttöön.

Snellmanin mukaan vastaanottokeskus kerryttäisi euroja kaupungin kassaan.

– Kaupunki saisi vuokratuloja. Sitten turvapaikanhakijat saavat vastaanottorahaa, jonka hakijat todennäköisesti käyttävät alueella esimerkiksi ruokaostoina. Lisäksi olisi toivottavaa, että kuntalaiset saisivat töitä vastaanottokeskuksen kautta.

Päätös parissa viikossa

Snellman arvelee, että voi edetä parin viikon sisällä.

– Jos päätetään esittää vastaanottokeskuksen perustamista, niin asiassa voisi tapahtua parin viikon sisällä.

Snellman uskoo, että jos virasto päätyy esittämään nkeskuksen perustamista, niin se saataisiin toimintaan noin kuukauden sisälle esityspäätöksestä.

– Rovaniemen ja Kemin vastaanottokeskusten henkilökunta on erittäin osaavaa ja kun he tähän kuitenkin liittyvät niin uskoisin, että vastaanottokeskus voisi hyvin toimia kuukauden sisällä, jos sitä päätetään esittää.