1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. Kotimaan uutiset

Pimpattu lörtsy sulaa suussa – tässäkö syksyn muotiherkku?

Itäsuomalaisen perinneherkun lörtsyn pimppaaminen eli kohentaminen 2000-luvun katukuntoon on helppoa. Kun raaka-aineet ovat kunnossa, ensikertalainenkin tuunaa lihalörtsystä hipster-osaston muotiherkun.

Kuva: Tuukka Lukinmaa / Yle

Lihalörtsy on itäsuomalainen perinnepiirakka, jolla on ainakin sydän-Savon ulkopuolella vakava imago-ongelma. Ulkoisesti lörtsy muistuttaa lattanaksi nuijittua lihapiirakkaa, ja sisusta pursuilee harmaana hähmänä, jonka lihapitoisuutta ei syödessä tohdi arvuutella.  Lörtsy tuo mieleen maaseudun torikioskit, halvan hinnan ja korkean kolesterolin.

Kuva: Tuukka Lukinmaa / Yle

– Suomi ei ole gastronomiselta sanastoltaan kovin juhlava kieli, kun meillä lörtsyä ja ties mitä rättänää. Ulkopuoliselle niistä tulee mieleen sukupuolielin, pohtii mikkeliläisen Bistro Vileen keittiömestari Ilkka Arvola.

Suomi ei ole gastronomiselta sanastoltaan kovin juhlava kieli.

Keittiömestari Ilkka Arvola

Lörtsyn pimppaus

Arvola ottaa siis vastaan ison haasteen, kun hän lupaa puolessatoista minuutissa kohentaa lörtsystä urbaanin muotiherkun, joka kelpaa myös trendiväen city-piknikkien evääksi.

– Kyllä lörtsyn pystyy tuomaan tähän päivään, jos ruokaa ei ota liian tiukkapipoisesti. Lörtsy on hyvä aihio, josta saa tehtyä melkein mitä vain, Arvola vakuuttaa.

Arvola alkaa remontoida lörtsyä  hipster-kuosiin meksikolaisen mutkan kautta. Kastikkeena on tuoresalsa, ja raikkautta tuo tuoresalaatti. Lisätäytteenä toimii yön yli kypsennetty possunniska. Kädenkäänteessä lörtsy saa kokonaan uuden ilmiasun.

Uusille katuruoille on kysyntää

Arvola muistuttaa, että aikanaan rahvaanomaisesta hampurilaisestakin versioidaan nykyään gourmet-annoksia, joita tarjoillaan hienoissa ravintoloissa. Uuden sukupolven katuruokaloita perustetaan isoissa kaupungeissa kiihtyvään tahtiin, ja nopealle mutta laadukkaalle katuruoalle on kasvava kysyntä. Uusille tulokkaille on tilausta.

– Lörtsy on katuruokaa parhaimmillaan. Paikalliset erikoisuudet ovat juuri sitä, mitä nykyään kaivataan, Arvola sanoo.

Hipster-lörtsy

Ainekset

 • Lihalörtsy
 • Lehtisalaattia (mieluiten useita lajikkeita)
 • Tuoresalsaa (pieneksi pilkottua kesäkurpitsaa, kurkkua, tomaattia, varsisipulia, sitruunankuorta, öljyä, chiliä, yrttejä)
 • Yön yli kypsennettyä sianniskaa
 • Ryytisinappi-dressing

Valmistus

 • Viillä lörtsy auki toiselta sivustalta
 • Lämmitä varovasti
 • Lisää salaatit, salsa, liha (mieluiten suoraan grillistä) ja dressing
 • Nauti hyvässä seurassa