Tavaroiden kaipuu liittyy ikään ja elämänkokemukseen – "Mitä nuorempi, sitä enemmän tykkää tavarasta"

Suhtautuminen ostamiseen ja tavaroihin on muuttumassa, eikä tavara ole enää samanlainen statussymboli kuin ennen. Sosiologin mukaan ikä ja lapsuuden kokemukset vaikuttavat ihmisen materialistisuuteen.

ilmiöt
Makkuuhuone asuntomessutalossa.
Heli Kaski / Yle

Kodin tavarapaljous voi olla ihmiselle jo sen kokoluokan ongelma, että hätiin palkataan ammattijärjestäjä. Kulutusta tutkineen sosiologi Terhi-Anna Wilskan mukaan silloin materialismi menee yli.

– Lamasta huolimatta kansallinen varallisuus ei ole koskaan ennen ollut näin korkealla Suomessa. On yhä enemmän ihmisiä, jotka elävät taloudellisessa varmuudessa, Wilska avaa asian taustoja.

Wilskan mukaan ostamisen ja tavaran merkitys liittyy vahvasti ikään ja elämänvaiheeseen. Nuoren elämänvaiheeseen liittyy usein johonkin pyrkiminen, ja tavara koetaan elintason merkkinä. Yksilöiden välillä on kuitenkin suuria eroja.

– Vähän on osviittaa, että mitä nuorempi, sitä enemmän tykkää tavaroista. Iän myötä materialistisuus vähenee, näin karkeana sääntöä.

Poikkeuksen tekevät pula-ajan eläneet iäkkäämmät ihmiset, jotka säästävät kaiken, eikä tavaran määrää koeta välttämättä koskaan riittäväksi. Wilskan mukaan tutkimuksissa on ollut viitteitä, joiden mukaan lapsuuden kokemukset vaikuttavat pitkälle aikuisuuteen.

– Jos lapsuudessa on ollut hirveä rahapula ja alkaa sitten aikuisiällä itse tienaamaan paljon, voi tulla vaihe, että mikään tavara ei riitä. Tavaroilla kompensoidaan lapsuuden köyhyyttä.

– Sen sijaan tyypillistä on, että jos ihmisellä on aina ollut riittävästi kaikkea, tavara ei ole se juttu. Se on hyvinkin psykologista, Wilska lisää.

Tavara ei kerro enää statuksesta

Wilskan mukaan suhtautuminen materiaan on kuitenkin muuttumassa. Tavaran määrä ei kerro enää statuksesta samoin kuin ennen.

Iän myötä materialistisuus vähenee, näin karkeana sääntöä.

Terhi-Anna Wilska

– Näkisin, että nyt aletaan olla siitä pisteessä, että ihmiset alkavat tajuamaan, että tavaraa on liikaa. Esimerkiksi nuorista sisustajista huomaa, että taloa ei enää täytetä tavaroilla niinkuin aikoinaan, vaan minimalismi tuntuu korostuvan. Panostetaan mieluummin laatuun.

– Se näkyy vähän kaikessa. Autokaan ei ole samanlainen statussymboli kuin joskus, pikemminkin on trendikästä, jos tietää muita tapoja liikkua.

Wilskan mukaan on yhä enemmän ihmisiä, jotka aidosti haluavat päästä tavarasta eroon.

– Ihmiset ostavat tavaroita, mutta myös hankkiutuvat niistä eroon. Tavaran kierto on paljon nopeampaa kuin ennen.