1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hylättyyn latoon rakentui useita metrejä leveä ja melkein kaksi metriä korkea muurahaiskeko

Parimetrisen keon rakentamiseen menee muurahaisilta jopa vuosikymmeniä. Aarne Heikkosen Savitaipaleelta löytämä keko on suojaisassa paikassa ladon sisällä, joten rakennustyöt ovat saaneet jatkua vuosikausia ilman keskeytyksiä.

luonto
170 cm korkea ja useita metrejäleveä muurahaiskeko Savitaipaleella
Aarne Heikkonen

Savitaipaleelta keskeltä metsää löytyi valtava rakennelma. Se on aikuisen ihmisen korkuinen ja useita metrejä leveä muurahaiskeko. Keon löysi kouvolalainen Aarne Heikkonen, joka lähti viime viikonloppuna mökiltä kävelylenkille lähimaastoon.

– Lenkkeilen paljon ja tällä kertaa kohdalle osui toimeton lato. Vilkaisin sinne sisään ja löysin valtavan muurahaispesän. En ole koskaan ennen törmännyt tuollaiseen pesään, Heikkonen toteaa.

"Asukasmäärä on noin puolen miljoonan luokkaa"

Hyönteisasiantuntija Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista vahvistaa, että näin kookas keko on todella harvinainen.

– Parimetrisen keon rakentamiseen menee jopa vuosikymmeniä. Ei tuollaista pesää yhdessä kesässä rakenneta. Harvemmin rakentajat saavat työskennellä noin rauhassa, Saarinen kertoo.

– Tuollainen vajaa kaksimetrinen pesä on vähän kuin Helsinki. Asukasmäärä on noin puolen miljoonan luokkaa, Saarinen arvioi.

Muurahaispesä on tarkkaan suunniteltu rakennelma, jonka koko ja malli riippuvat muun muassa käytettävissä olevasta tilasta sekä materiaaleista.

– Paikka on aika hyvä, sillä ladossa pesä on suojassa sääilmiöiltä ja pesänrakennusmateriaali voi olla melkein mikä tahansa. Olen kuullut pesästä, jonka muurahaiset rakensivat ampumaradan lähistölle hauleista. Pesästä tuli litteä, sillä hauleista on hankalaa rakentaa kekomaista pesää, Saarinen kommentoi.

Lue seuraavaksi