1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henkilökuvat

Henkilökuva: Jari Lindström – Porvarihallituksen perus-Jarppa vasemmalta

Ole aina oma itsesi. Sen nykyinen oikeus- ja työministeri Jari Lindström oppi esikuvaltaan, edesmenneeltä Tony Halmeelta. Jo ensimmäisinä ministeriviikkoina perussuomalainen on joutunut taipumaan vaaleissa tiukasti vastustamiinsa Kreikan tukiin ja Välimeren turvapaikanhakijoihin. Perussuomalaisille kaikkein vaikein asia on kuitenkin vasta tulossa.

henkilökuvat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuka?

  • Sipilän hallituksen oikeus- ja työministeri
  • Paperimies Voikkaalla 1983-2006
  • Kansanedustaja vuodesta 2011
  • Kaksi ammattikoulututkintoa
  • Koukussa ruotsalaisiin dekkareihin

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström, 50, on virallisesti lomalla, mutta porilaisen kahvisalongin kabinetti on varattu tuntikausiksi esimerkiksi ay-tapaamisia varten.

Tauko sadekuurojen välissä houkuttaa torikahvila Parlamenttiin. Farkkuihin, pikkutakkiin ja pehmokenkiin pukeutunut ministeri ei erotu joukosta eikä selkääntaputtelijoitakaan ilmaannu.

Heti haastattelun ensi minuutteina selviää, että perussuomalaisen ministerin elämä on jatkuvaa taiteilua vaalilupausten ja hallituksen päätösten ristipaineessa.

Tony Halme sinetöi puoluevalinnan

Lindström puhuu torikahvilla mielellään esikuvastaan, edesmenneestä perussuomalaisten kansanedustajasta Tony Halmeesta.

Molemmat pyörivät kuntosaleilla ja Vahvamies-kisoissa, mutta tapasivat vain kerran Helsingissä.

Halme teki Lindströmiin suuren vaikutuksen. Poliittisesta pystymetsästä eli lähiöistä tuli mies, joka sai yli ensikertalaisena vuoden 2003 eduskuntavaaleissa 16 000 ääntä.

– On jäänyt aika vähälle huomiolle, että se oli esiastetta tälle jytkylle.

Halme oli kertonut Lindströmille elämänohjeensa: jos joku vittuilee hänelle, hän vittuilee takaisin ja jos joku on hänelle kiltti, hänkin on kiltti.

“Olla oma itsensä.” Se Halmeen oppi toistuu Lindströmin puheissa usein nytkin kun tie on vienyt vallan huipulle.

– Miullekin on sanottu, että nyt kun olet ministeri, on oltava niin ja näin. Mie olen kysynyt että miksi?

Halmeen innoittamana Lindströmin puolueeksi valikoitui juuri perussuomalaiset, eikä vasemmistoliitto, jota hän oli myös harkinnut.

Rakettikarriääri Voikkaalta valtioneuvostoon

Lindströmin tarina alkaa Kuusankosken Voikkaalta, paperitehdaspaikkakunnalta Kymenlaaksosta. Kun 18-vuoden ikä tuli täyteen, Lindström meni tehtaalle ja kysyi töitä. Niitä riitti 22 vuodeksi.

Jari Lindström

Lindströmillä ei ollut minkään puolueen jäsenkirjaa, mutta hän eteni oman työosastonsa luottamusmieheksi, aivan kuten isänsä Kaino. Tosin puheiden perusteella isää epäiltiin SMP-läiseksi.

– Ei hän tietoisesti kyllä mikään poliittinen ihminen ollut. Enemmän sellainen ihmisten asioitten ajaja.

Kysymys omista työttömyysjaksoista vetää Lindströmin vieläkin hiljaiseksi.

– Niistä opin kyllä aika paljon. Päivät ja viikot mentiin itsesäälistä aina yltiöoptimismiin.

Lindströmin mukaan auttaa, mitä nopeammin suostuu myöntämään, että vanhaan ei ole paluuta. Nykyään yhdeksän kuukauden takaisinottoturvalla voikin tuoreen työministerin mukaan olla kääntöpuolensa. Se saattaa passivoida odottamaan kutsua, jota ei sitten koskaan tule.

Työttömäksi jäätyään Lindström itse teki sijaisuuksia Kymenlaakson muilla paperitehtailla. Jos Raumalta olisi tarjottu vakitöitä eikä pelkkää sijaisuutta, Lindströmit olisivat panneet talon myyntiin ja muuttaneet länsirannikolle. Silloin Lindström ei luultavasti istuisi ministerinä. Mutta ei paperimiehenäkään, sillä työt ovat vähentyneet myös Raumalta.

SDP ei puhutellut

Vuonna 2006 Lindströmin elämä muuttui. Voikkaan tehdas suljettiin maailmanmarkkinoiden ylikapasiteettiin vedoten, vaikka henkilökunta oli onnistunut tekemään UPM-Kymmenen johtajien vaatimat miljoonasäästöt. Lindström ja 670 muuta jäivät työttömiksi.

Se sai Lindströmin aktivoitumaan: hän liittyi perussuomalaisiin ja aloitti ahkeran kirjoittelun paikallisten lehtien yleisönosastoihin.

Perinteisesti paperimiehet ovat olleet joko demareita tai sitten vielä enemmän vasemmalla.

Lindström kertoo äänestäneensä kerran demaria, mutta vain henkilön takia. SDP ei vain puhutellut miestä.

– Ne on hirveän hyviä keksimään kohteita meidän yhteisille rahoille, mutta kun pitäisi miettiä sitä, miten sitä rahaa tehdään, niin huomasin, että silloin siellä loppuu mielikuvitus.

Perinteiselle oikeisto-vasemmisto-akselille Lindström asemoi kuitenkin itsensä helposti.

– Olen pikkuisen enemmän vasemmalla kuitenkin.

Olen pikkuisen enemmän vasemmalla kuitenkin.

”Aina työntekijöiden puolella”

Lindströmin ensi yritys eduskuntavaaleissa 2007 toi 920 ääntä, mutta ei kansanedustajan paikkaa. Lindström kavereineen perusti puolueen paikallisyhdistyksen ja Kouvolan kaupunginvaltuustoon "Jarppa" pääsi vuonna 2008.

Ministerinäkään ei ole jännittänyt niin paljon kuin silloin, kun piti aloittaa Kouvolan rakennus- ja ympäristölautakunnan uutena puheenjohtajana.

– Kyllä jännitti, kun ei minkäänlaista kokemusta oikein ollut semmoisesta tehtävästä. Se oli kova paikka.

Lindströmillä on vahvoja näkemyksiä ammattiyhdistysliikkeestä. Hän myöntää katkeroituneensa työntekijöitä edustaneen Paperiliiton silloiselle puheenjohtajalle Jouko Ahoselle, mutta puolensa hän sanoo silti tienneensä aina.

– Olen aina työntekijöitten puolella.

Jari Lindström

Lindström tapasi ay-väkeä Porissakin. Arvosteltavaa hän löytää yhä. Ammattiliittojen tehtävä on Lindströmin mielestä selvä: puolustaa työntekijöiden etuja. Mutta miten se pitäisi tehdä, kun yritysten kilpailu on maailmanlaajuista eikä perinteinen lakkoilu tehoa.

– Jos lyödään niin sanotusti perse penkkiin, niin se ei vaan enää tänä päivänä kauheesti auta. Sitten sanotaan, että siinähän saatte istua sitten.

Hallituksessa Lindströmin vastuulla on esimerkiksi paikallisen sopimisen kehittäminen.

– On hyviä esimerkkejä, joissa työntekijäpuoli on tullut vastaan laskemalla palkkoja pahassa tilanteessa ja vastaavasti työnantaja on sitoutunut, että se ei sano irti ketään.

Hallitus haluaisi maahan laajan työelämän uudistuspaketin, yhteiskuntasopimuksen, joka kohentaisi Suomen kilpailukykyä. Kolmikantaiset neuvottelut ovat tyssänneet toistaiseksi aikapulaan ja työantajien vaatimukseen vuosityöajan lisäämisestä sadalla tunnilla.

Ei käy, ovat jyrisseet työtekijäkeskusjärjestöt SAK ja STTK.

Lindström ei sulje pois työajan lisäämistä, mutta puhuu tasapainosta. Työntekijäpuolen on saatava vastaavasti jotain, jos vuosityöaikaa lisätään. Ja sopimus on tehtävä yhdessä eikä niin, että hallitus vain jyrää.

– Pitää ottaa kaikki palikat pöydälle ja katsoa mitä niistä syntyy, sanoo työministeri sovittelevasti.

Kompromisseja liukuhihnalta

Lindström vastusti 1990-luvun kansanäänestyksessä EU-jäsenyyttä ja yhteisvaluutta euroa, koska oli varma, että valuuttaunionissa rahan sijaan joustaa aina työvoima. Ja se on hänen mielestään nyt nähty.

Hallituksessa perussuomalaiset ovat joutuneet ensi viikkoinaan tekemään kompromisseja juuri niissä asioissa, joita he ovat aiemmissa eduskuntavaaleissa tiukimmin vastustaneet. Kaksi jytkyä puolue saavutti nimenomaan Suomen maahanmuutto- ja EU-politiikkaa arvostelemalla.

Nyt puolue istuu hallituksessa, joka myöntänyt Kreikalle seitsemän miljardin euron hätärahoituksen ja puoltaa neuvottelujen aloittamista Kreikan kolmannesta, yli 80 miljardin euron tukipaketista.

Eli olisiko Kreikan tukeminen jo pitänyt lopettaa? Siihen ministeri ei suostu vastaamaan.

– Koska mulla ei ole nykyään omaa mielipidettä ollenkaan, se on aina ministerin mielipide.

Mulla ei ole nykyään omaa mielipidettä ollenkaan, se on aina ministerin mielipide.

Kreikan tukien lisäksi hallitus on päättänyt vastaanottaa liki 800 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta.

Lindströmin mukaan hallituksessa kompromisseja on tehtävä.

– Nyt ollaan hallituksen linjalla, samassa hallituksessa kahden muun kanssa.

Lindströmin mukaan viime kevään vaalien jälkeen perussuomalaisilla ei yksinkertaisesti ollut muuta mahdollisuutta kuin mennä hallitukseen. Oppositioon jääminen olisi vienyt uskottavuuden.

Ylen kannatusmittauksissa perussuomalaisten suosio on laskenut huhtikuun vaaleista yli kaksi prosenttiyksikköä. Lindströmiä se ei yllätä, eikä sekään että peruskannattajilta huutoa on tullut.

Lindströmistä Suomen kuntoon paneminen on kannatuslukuja tärkeämpää.

– Nyt pitää olla sellainen porukka, joka uhraa jopa vähän omaa kannatustaan.

Työmies Putkosen ay-ringin jäsen

Tätä et tiennyt: Lindström valmensi Sami Hyypiää

Voikkaan Pallo-Peikot on kuulu kasvatistaan Sami Hyypiästä. B-juniorina Lindström oli kesätöissä jalkapallokoulussa. Leirille osallistui myös E-junioreissa silloin pelannut Hyypiä. – Mie olen aina sanonut että miulla on sormet pelissä Sami Hyypiän jalkapallouralla, Lindström nauraa omalle vitsilleen. Lindström ei enää pelaa, koska jalat eivät kestä. Sami Hyypiä voitti Mestarien liigan Liverpoolin riveissä vuonna 2005 ja pelasi sata maaottelua Suomen joukkueessa.

Monet pitävät oikeus- ja työministerin tehtävien yhdistelmää mahdottomana ja saappaita Lindströmille aivan liian suurina. Soinin ehdotus yllätti Lindströmin itsensäkin.

"Oho”, hän tokaisi kuullessaan puolueensa puheenjohtajan ajatuksen salkkujaosta.

Osittain outo kaksoissalkku johtuu siitä, että ministerien määrää vähennettiin. Vaikutusta on myös sillä, että Soini päätti ottaa itselleen juuri ulkoministerin tehtävät.

Ministeri jättää vastaamatta kysymykseen, miten kielitaito riittää EU-kokouksissa. Lindström kuvaa englannintaitoaan välttäväksi ja sanoo ymmärtävänsä ruotsin jotenkin, mutta puhuvansa surkeasti.

Syksystä on Lindströmin mukaan tulossa muotisanoin "haastava".

– Otan palan kerrallaan. Jos rupean miettimään tätä koko pallukkaa niin päähän siinä halkee.

Lindströmin pitkään tunteneet kehuvat hänen oppivan nopeasti ja kehittyneen valtavasti. Työskentely työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa ensimmäisellä kansanedustajakaudella 2011-2015 vahvisti, että maanläheistä kyselijää kuunnellaan.

– Puhuin siellä duunareitten ja tavallisten työttömäksi jääneitten asioita, ja näin, että tilausta on.

Vuosi sitten keväällä Lindström valittiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Paikalta syrjäytetty Pirkko Ruohonen-Lerner tulkitsi, että kannattajat olivat tehneet vuosia myyräntyötä saadakseen tärkeän ryhmänjohtajan paikan Lindströmille.

Taustakeskusteluissa Lindströmin sanotaan kuuluvan puoluetoimistossa häärivän työmies Matti Putkosen rinkiin. Heitä kahta yhdistää ainakin ay-tausta.

Lindström tutkitutti maahanmuuton kustannukset

Lindström ei suostu paljastamaan kantaansa puoluetoveri Olli Immosen kansallismieliseen Facebook-kirjoitukseen. “Kerron kantani omalle ryhmälle kun sen aika on”, Lindström viestittää.

Eduskuntavaalikampanjassaan Lindström vastusti työperäistä maahanmuuttoa, mutta kaikkein jyrkimmän linjan eli halla-aholaisten Nuivan manifestin allekirjoittajiin hän ei kuulu. Olli Immosen nyt johtamaan kansallismieliseen Suomen Sisu -järjestöön Lindström ei ole kuulunut eikä aio liittyäkään.

Maahanmuuttokriittisen Hommaforumin keskustelupalstalle Lindström kirjoitti viimeksi tammikuussa ja yhteensä julkaisuja on 60. Niissä Lindström kertoo muun muassa aloitteestaan, jonka perusteella Kouvolan kaupunki laski maahanmuutosta aiheutuvat kustannukset. Laskelma osoitti, että Kouvola jää ulkomaalaisten vastaanotosta voitolle.

Lindström vierastaa perussuomalaisten luokittelemisesta maahanmuuttomielipiteiden perusteella. Entinen ryhmäjohtaja myöntää kuitenkin, että osalla omasta porukasta on vain yksi poliittinen päämäärä: maahanmuuton vastustaminen.

– Maahanmuutto ei ole mulle koskaan ollut mikään pääteema, vaikka se joku teema onkin. Mulla on aina ollut nämä työelämän asiat, se on mun ykkösteema.

Vaikein asia vasta tulossa

Lindströmin mukaan hänen urakkaansa ministerinä helpottaa se, että Sipilän hallitus työskentelee pitkälti 26 kärkihanketta painottaen. Niistä yksikään ei liity oikeusministeriöön.

On kuitenkin yksi lakikokonaisuus, jota tuore oikeusministeri ei voi vältellä: viime eduskunnan hyväksymä laki samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Lindström vastusti sitä, kuten koko perussuomalaisten eduskuntaryhmä Arja Juvosta lukuun ottamatta.

Nyt Lindström on pääministerin linjoilla: tämä hallitus ei lähde repimään sitä, minkä edellinen eduskunta sääti.

Hankalaksi tilanteen Lindströmille tekevät kuitenkin muutamat rinnakkais- tai seurannaislait, jotka pitää muuttaa, kun avioliiton määritelmä muuttuu. Yksi niistä on niin kutsuttu translaki.

Nykyisen translain mukaan sukupuoltaan korjaavan on suostuttava sterilisaatioon, ja ennen sukupuolenvaihdosta solmittu avioliitto on muutettava rekisteröidyksi parisuhteeksi. Uudistuksessa luovuttaisiin pakko-sterilisaatiosta ja paperisotaa yksinkertaistettaisiin. Näin on tehty Tanskassa ja Ruotsissa ja tätä esimerkiksi kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty on Suomelta vaatinut.

Lindström uskoo, että siitä tulee perussuomalaisten eduskuntaryhmälle se kaikkein vaikein päätettävä asia. Poliittisesti tilanne on erityisen vaikea siksi, että translaista ei linjattu hallitusneuvotteluissa mitään. Tuoretta oikeusministeriä se harmittaa.

– Tämä tulee olemaan meille tosi vaikea päätös.

Juuri tässä asiassa Lindström ei välttämättä itsekään suostu kompromissiin.

Translaki tulee olemaan meille tosi vaikea päätös.

Kansanedustaja ei ehdi asua omakotitalossa

Lindströmistä syntyy kuva perisuomalaisesta perusmiehestä, joka asuu ehdottomasti jossain muualla kuin Helsingissä. Eduskunnassa jotkut pitävät häntä varautuneena.

Perhettä ei ole näy julkisuudessa. Vaimo Outi on osallistunut Linnan juhliinkin vain pari kertaa.

– Hän on täysin epäpoliittinen henkilö, hoitaa kotia ja näin pois päin. Ja tytär ja tyttärentytär - sama juttu. He eivät halua julkisuuteen.

Lindströmin mukaan perhe elää Kuusankoskella aivan tavallista elämää, mitä nyt ruokakaupassa vaimon mukaan tuijotellaan ja supistaan enemmän kuin ennen.

– Se on jännä ilmiö, että on ilmestynyt sukulaisia, joista ei ole kuulunut moneen kymmeneen vuoteen mitään.

Omakotitalo on vaihtunut kansanedustajakiireiden vuoksi kerrostaloasuntoon. Alakerran ravintolassa ministeri kävi vastikään olusilla, kun keskustalainen kansanedustaja Mikko Alatalo kävi laulattamassa väkeä.

Eikä kuulemma kukaan hämmästellyt.

Korjattu 1.8.2015 klo 13.10: Lindström eteni oman työosastonsa luottamusmieheksi, ei varapääluottamusmieheksi. Hänen isänsä nimi on muutettu jutussa oikeaan muotoon ja sukupuolen vaihtaminen on muutettu korjaamiseksi.

Lue seuraavaksi