Rokotetestien onnistuminen epidemia-alueella lupaa loppua ebolalle

Koe osoitti, että rokotteen saaneet olivat immuuneja taudille vielä 10 päivän päästäkin.

Toimittajat katsovat kokeellisen VSV-ZEBOV-rokotteen tuloksia Geneven yliopistollisessa sairaalassa 1. huhtikuuta. Kuva: Salvatore Dinolfi / EPA

Ennätysnopeasti kehitetty ebola-rokote on osoittautunut hyvin toimivaksi epidemia-alueella Guineassa Länsi-Afrikassa suoritetussa kenttäkokeessa. Kenttäkokeet aloitettiin Guineassa tämän vuoden maaliskuussa.

– Alustavien tulosten mukaan rokote estää ebola-viruksen leviämisen edelleen, testeihin osallistuneen Bernin yliopiston tiedotteessa sanottiin.

Yli 4 100 ihmistä, jotka olivat olleet läheisessä kontaktissa ebolaan sairastuneeseen henkilöön, saivat rokotuksen heti kontaktin jälkeen. Kukaan rokotetuista ei ollut sairastunut tautiin 10 päivän jälkeen rokottamisesta.

Toinen, noin 3 500 henkilön vertailuryhmä, sai rokotteen kolme viikkoa mahdollisen kontaktin jälkeen. Heistä 16 sairastui tautiin, mutta lopulla ryhmästä ei ollut oireita kuuden päivän kuluttua rokotuksen antamisesta.

Kun kävi ilmi, että välittömästi mahdollisen tartunnan jälkeen annettu rokote oli niin tehokas, tutkijat päättivät, että rokotteen antamisessa ei enää viivyteltäisi. Koe jatkuu edelleen, ja nyt kaikki rokotettavat saavat rokotteen mahdollisimman nopeasti. Rokotteita annetaan nyt myös teini-ikäisille potilaille ja myöhemmin mahdollisesti myös 6-12-vuotiaille.

Ebolan itämisaika on 2-21 vuorokautta.

Epidemia tappanut yli 11 000 ihmistä

Merck ja NewLink Genetics -lääkeyhtiöiden VSV-ZEBOV-rokotteen kehitystyötä olivat tukemassa useiden pienempien järjestöjen lisäksi myös Maailman terveysjärjestö WHO sekä Kanadan, Norjan ja Guinean hallitukset.

WHO:n mukaan tehokas ebola-rokote voi olla käytössä aivan pian.

– Tämä on erittäin lupaava kehitysaskel. Toimiva rokote on erittäin tärkeä hoitokeino sekä nykyisen että myöhempien epidemioiden hoidossa. Tämä muuttaa taudin hoidon täysin, WHO:n johtaja Margaret Chan sanoi.

Myös useat lääketieteen asiantuntijat kiittelivät ja ylistivät rokotteen kehitystyötä, tehoa ja testiä.

Myös Sierra Leonessa ja Liberiassa oltiin aloittamassa tai suunnittelemassa rokotetestejä, mutta ne jouduttiin eri syistä perumaan.

Ebolaan on sairastunut Länsi-Afrikassa meneillään olevan epidemian aikana noin 28 000 ihmistä ja heistä yli 11 000 on kuollut. Tautiin ei ole ollut aiemmin tehokasta lääkettä tai hoitoa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö vaatii rokotteen käytön levittämistä nyt myös muihin epidemian vaivaamiin maihin, kuten Sierra Leoneen ja Liberiaan. Monet tutkijat ehtivät jo pelätä, että tautitapausten väheneminen viime aikoina saattaisi johtaa rokotteen kehitystyön hylkäämiseen tai huomattavaan hidastumiseen.

Tutkimuksesta kerrotaan lääketieteellisessä The Lancet -julkaisussa (siirryt toiseen palveluun) (pdf).