Yhdysvallat: Uusitulla pakotelistalla ei tarkoitus rokottaa suomalaisia

Yhdysvaltojen mukaan päivitetty pakotelista ei vaikuta Suomen ja Yhdysvaltojen suhteisiin.

Ulkomaat
Daniel Fried mikrofonien takana.
Lajos Soos / EPA

Yhdysvallat on perustellut suomalaisten joutumista Venäjän-vastaiselle pakotelistalleen. Yhdysvaltojen mukaan pakotteilla ei ole tarkoitus vaikuttaa suomalaisten yhtiöiden tai liikemiesten toimintaan.

Yhdysvallat kuitenkin katsoo, että listalle lisätyillä suomalaisilla henkilöillä ja yrityksillä on tiiviit kytkökset pakotelistalla jo ennestään oleviin venäläisiin liikemiehiin Gennadi Timtšenkoon ja Boris Rotenbergiin. Yhdysvallat päivitti pakotelistaansa varmistaakseen, että nykyiset pakotteet purevat.

– Yhdysvaltojen tarkoitus ei ole lisätä yhtäkään suomalaista liikemistä tai suomalaisyritystä millekään pakotelistalle. Halusimme kohdistaa pakotteita yrityksiin tai henkilöihin, joilla on tiiviit yhteydet pakotelistalla jo oleviin henkilöihin, sanoo Yhdysvaltain pakotepolitiikkaa koordinoiva suurlähettiläs Daniel Fried.

– Keskityimme henkilöihin ja yrityksiin, joilla on tiiviit yhteydet Rotenbergin veljeksiin sekä Gennadi Timtšenkoon. Seurasimme rahavirtoja, Fried sanoo.

"Suomalaisten joutuminen listalle on osa elämää"

Vaikka Yhdysvaltojen tarkoituksena ei ole rokottaa suomalaisia, vaikuttaa päivitetty pakotelista suoraan joidenkin suomalaisten liiketoimintaan. Pakotelistalla on kaksi Suomen kansalaista: liikemies ja urheiluseuraomistaja Roman Rotenberg ja energiabisneksessä mukana ollut lappeenrantalaislähtöinen liikemies Kai Paananen. Lisäksi listalle on lisätty myös suomalaisyrityksiä.

– Se, että listalla on Suomen kautta liiketoimintaa harjoittavia henkilöitä on osa elämää. Ihmiset harjoittavat liiketoimintaa kaikkialla maailmassa, Fried sanoo.

Friedin mukaan päivitetty pakotelista ei vaikuta Suomen ja Yhdysvaltojen välisiin suhteisiin.

– Suomea ei ole nostettu tässä tikun nokkaan. Tämä ei vaikuta Suomen ja Yhdysvaltojen välisiin suhteisiin. Päinvastoin, Suomi on meille hyvä kumppani, Fried sanoi puhelintiedotustilaisuudessa perjantaina iltapäivällä.

Friedin mukaan torstaina päivitetty pakotelista ei varsinaisesti kiristä Yhdysvaltojen Venäjän-vastaisia pakotteita.