"Koirankakka kiinnostaa lehtokotiloita" – Piha on pidettävä siistinä

Sateinen kesä on suonut koteloa selässään kantaville etanoille aiempaa paremmat elinolot. Pahin syyllinen entistä suurempaan lehtokotilo-ongelmaan on silti ihminen. Vain siisti piha voi jarruttaa lehtokotiloiden leviämistä.

Kotimaa
Lehtokotiloita lehden päällä
Mari Karjalainen / Yle

Lehtokotilot ovat ryömineet puutarhojen ongelmaksi aikaisempaa laajemmin. Nilviäiset ovat olleet Etelä-Suomessa ongelmana jo pidemmän aikaa, mutta parin viime vuoden aikana ne ovat levittäytyneet jo Kajaanin korkeudelle saakka. Kajaanissa lehtokotiloiden vastainen toiminta käynnistyi keväällä paikallisen puutarhayhdistyksen kampanjalla.

Sateisen kesän jälkeen lehtokotilot voivat pulskasti, ja kesä on ollut niiden leviämisen kannalta otollinen. Kosteaa kesää enemmän lehtokotilon yleistymiseen vaikuttaa kuitenkin ihminen.

– Etelämpää tuodun kauniin koristekasvin mukana on usein tullut kyytiin matkalainen. Maa-ainesten mukana kulkeutuu nilviäisten munia, kertoo Kainuun puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Eeva-Liisa Mulari.

Tuodut taimet kannattaa pestä haalealla vedellä niin, ettei taimiin jää yhtään multaa. Tämän jälkeen taimet istutetaan puhtaaseen multaan.

– Tämä on ainut konsti estää lehtokotilon leviäminen, jos edes epäilee, että siellä on lehtokotiloita, mistä taimet on tuotu, korostaa Mulari.

Koirankakka kiehtoo

Sukukypsä lehtokotilo levittäytyy nopeasti tekemällä kymmenittäin munia. Lisääntyminen tapahtuu sitä nopeammin, mitä paremmat olosuhteet ovat. Piha kannattaakin pitää siistinä, sillä tasaisesti leikatulla nurmikolla lisääntyminen hankaloituu.

– Koirankakka kiinnostaa lehtokotiloita, joten koiran jätökset kannattaa siivota pois, jos halutaan elää ilman lehtokotiloita. Myös nurkat kannattaa pitää siistinä, eikä antaa ruohon rehottaa, Mulari kertoo.

Tasaisesti leikatulla nurmikolla lisääntyminen ei ole niin helppoa.

Eeva-Liisa Mulari

Limaisen eliön kulkemista voi vaikeuttaa myös ripottelemalla salaattimaan ympärille kuivaa tuhkaa tai kalkkia, jolloin nilviäisen ihohuokoset tukkeutuvat.

Lehtokotilo syö kaikkea vihreää ja jopa lajitovereitaan. Kotipuutarhurille tästä voi aiheutua monenlaisia ongelmia, lehtokotilot voivat muun muassa vaikeuttaa monivuotisten koristekasvien talvehtimista.

– Viljelijöille ja kotipuutarhureille sadon menetys on merkittävin haitta, Mulari harmittelee.

Ainoa keino löydettyjen lehtokotiloiden tuhoamiseen on laittaa nilviäiset kiehuvaan veteen ja tämän jälkeen haudata kuolleet kotilot vähintään 20 sentin syvyyteen, jotta lajitoverit eivät löydä niitä.