Hyppää sisältöön

Harrastelentäjien lentotunnit vähissä - sää on pitänyt koneet maassa

Sateinen ja pilvinen kesä on estänyt tänä kesänä harrastelentäjien ilmailua. Esimerkiksi osassa Kaakkois-Suomen ilmailukerhoista lentotuntien määrä on jäänyt jopa puoleen aiemmista kesistä.

Sateen taukoaminen ja pilvien väistyminen tietää Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen konehallissa kiireistä hetkeä. Ilmaan on päästävä kaikella kalustolla, koska seuraavaa sopivaa hetkeä joutuu taas odottamaan.

– Esimerkiksi purjelentoa on ollut vähemmän, koska ei ole ollut purjelentosäätä. Moottorikoneella pääsee ilmaan hieman useammin, sanoo Ilmailuyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Toivanen.

Monilla harrastelentäjillä lentotunnit ovat jääneet tänä kesänä vähiin. Joka toinen vuosi tapahtuva lentolupakirjan uusiminen edellyttää 12 tunnin lentomäärää, mikä ei kuitenkaan takaa valmiutta poikkeustilanteessa.

– Turvallisuuden kannalta lentosuoritteiden vähentyminen ei ole hyvä asia. Omaa osaamista ja taitoa pitää yllä vain lentämällä ja tekemällä, pohtii Toivanen.

Ilmailua valvova Trafi on kiinnittänyt huomiota harrastelentämisen turvallisuuteen. Asia on otettu kerhoissa vakavasti.

– Kyllä me kerhon kuppilassa keskustelemme turvallisuusasioista enemmän kuin aikaisemmin. Hyvän turvallisuuskulttuurin ja asenteen opettelu on erittäin tärkeää kerhoympäristössä, vakuuttaa Toivanen.

Turvallisuuskulttuuria ylläpitää myös ilmailukerhojen tiivistyvä yhteistyö. Savonlinnan ilmailukerho ja Lappeenrannan ilmailuyhdistys ovat aloittaneet yhteisen lentokoulutuksen.

– Tällä tavoittelemme säästöjä, mutta toisaalta käytettävissä on enemmän lennonopettajia.

Yhteistyöstä on saatu hyviä kokemuksia jo palo- ja pelastuslentokoulutuksessa.

Ilmailuharrastajien määrän vähentyminen vauhdittanee myös muualla ilmailukerhojen yhteistyötä ja voi johtaa jopa pienten kerhojen yhdistymiseen. 

.
.