Sulkavan vankilan seinillä vankien luomaa taidetta – "Tuollainen possu siitä rupesi syntymään"

Toista kertaa Sulkavan vankilassa järjestetty kuvataidetyöpaja on laajentuu myös Mikkelin, Naarajärven ja Laukaan vankiloihin.

kulttuuri
Kuvataidetta Sulkavan vankilassa
Sulkavan vankilassa järjestettyyn kuvataidetyöpajaan osallistui kymmenen vankia.Kalle Pallonen / Yle

Sulkavan vankilaa koristaa jälleen vankien luoma taide. Tilassa jossa vangit voivat tavata omaisiaan, seiniä koristavat muun muassa kesän aikana syntyneet maalaukset ja valokuvat sekä yksi porsas.

– Viime vuoden kesällä olin Helsingin keskusvankilassa ja siellä oli viikon mittainen kuvataidekurssi. Siellä syntyi yksi teos ja yksi yhteisteos. Se oli vaan aika lyhyt aika mutta tämä on ollut aika kiva, kun tämä on kestänyt kolmisen kuukautta, kertoo taiteilijanimellä Simeoni esiintyvä kuvataidetyöpajaan osallistunut vanki.

– Tästä jäi oikein hyvä siemen itämään. Ainakin itse meinaan jatkaa harrastusta. Tämä on ollut erittäin elämyksellinen ainakin itselleni. Tässä on voinut yrittää tuoda itsestään esille jotain uusia puolia, jatkaa Simeoni.

Kuvataidetta Sulkavan vankilassa
Simeonin luoma Nettipossu Onni.Kalle Pallonen / Yle

Simeonin kädenjälkinä syntyi muun muassa tauluja sekä verkosta taiteltu nettipossu.

– En tiedä mistä idea oikein tuohon possuun tuli. Piirtelin luonnoksia ja tuollainen possu siitä rupesi syntymään. Verkosta taittelin omin pienin kätösin. Sillä on sydän paikallaan ja kieli ja tietysti töpseli nokkana. Tuollainen verkkosika, kuvailee Simeoni.

"Vähän on haikea mieli nyt kun viimeistä päivää olen täällä Sulkavalla"

Suomen kulttuurirahaston vuoden apurahalla työskentelevä kuvataiteilija, kulttuurituottaja Sara Rapo on ohjannut Sulkavan vankilalla kuvataidetyöpajaa touko-heinäkuun ajan. Sulkavan vankilan vajaasta 40:stä vangista kuvataidetyöpajassa on ollut mukana kymmenen vankia.Vastaavanlainen kuvataidetyöpaja järjestettiin Sulkavan vankilassa ensimmäistä kertaa viime kesänä.

Kuvataidetta Sulkavan vankilassa
Kuvataide työpajan satoa.Kalle Pallonen / Yle

– Tämä on erilaisten mahdollisuuksien tarjoamista vangeille. Se johtoajatus siinä on, että suoriutumismahdollisuudet vapaudessa parantuisivat.

– Minun käsittääkseni heillä monellakaan ei ole taustaa kuvataiteisiin mutta ihan uskomattomia tuloksia siellä on saatu. Yhdellä sanalla ne on hienoja. Etenkin valokuvat on vaikuttavia, toteaa Sulkavan vankilan apulaisjohtaja Pekka Martikainen.

Se johtoajatus siinä on, että suoriutumismahdollisuudet vapaudessa parantuisivat

Pekka Martikainen

Viime vuodesta saadun positiivisen palautteen johdosta tänä vuonna, aiemmin muun muassa Konnunsuon vankilassa englanninkielen opettajana toiminut, Sara Rapo vetää kuvataidetyöpajan myös Mikkelin, Naarajärven sekä Laukaan vankiloissa.

– Palaute oli viime vuonna erittäin hyvää, niin osallistuineilta vangeilta kuin vankilan henkilökunnaltakin.

– Tänäkin vuonna on aina ollut innostunut porukka ja on ollut mukava katsoa kun miehet lähtivät tekemään omia hommiaan. Erilaisia ideoita ja jokainen on tehnyt vähän erilaisia juttuja. Vähän on haikea mieli nyt kun viimeistä päivää olen täällä Sulkavalla, kertoo Sara Rapo.

– Näkisin mielelläni, että tällainen toiminta jatkuisi Suomen vankiloissa, pohtii kuvataidetyöpajaan osallistunut Simeoni.

Teoksista tarkoitus koota julkinen näyttely

Sara Rapo on vetänyt täysipäiväisesti Sulkavan vankilan kuvataidetyöpajaa.

– Se täytyy sanoa, että kun auttaa muita ihmisiä luomaan taidetta, se tuo myös omia uusia ideoita, kertoo kuvataidetyöpajan ohjaaja kuvataiteilija Sara Rapo.

Sulkavalla kuvataidetyöpajan anti on vankien ja omaisten katseltavina. Teokset on kuitenkin tarkoitus tuoda myös kaiken kansan nähtäville.

– Tavoite on, että helmi-maaliskuussa koottaisiin kaikista neljän vankilan teoksista yhteisnäyttely johonkin pääkaupunkiseudun näyttelytilaan, kertoo Sara Rapo.