1. yle.fi
  2. Uutiset

"Jos IMF on tosissaan irtoamassa, sitten ollaan aika uuden tilanteen edessä"

Sirkka-Liisa Anttila arvioi, että IMF antoi vasta etukäteisvaroituksen. Sen perusteella Suomi ei muuta kantaansa Kreikan tukemisesta.

politiikka
Sirkka-Liisa Anttila.
Sirkka-Liisa AnttilaVesa Moilanen / Lehtikuva

Suuren valiokunnan jäsen Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sanoo, että uutiset Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mahdollisesta poisjäännistä Kreikan kolmannesta tukipaketista ovat hälyttäviä.

Jos IMF jää pois, Suomi joutuu hyvin tarkkaan pohtimaan, mikä tilanne Kreikan rahoittamisessa on, sanoo Anttila.

– IMF:llä on sitä osaamista. Se on erittäin tärkeä, kantava voimavara – sekä rahoittajana että osaajana – tässä Kreikka-tukipakettien rakentamisessa.

Suomi joutuu ottamaan kantaa asiaan siinä vaiheessa, jos IMF virallisesti ilmoittaa, ettei suo Kreikalle rahoituspanostaan. Tätä ei vielä ole tapahtunut, ja Anttila on sitä mieltä, että IMF:n mahdolliset aikeet eivät tässä vaiheessa muuta Suomen kantaa mitenkään.

IMF:n päätökset tulevat paljon myöhemmin

IMF:n epäilykset saattavat kyllä heijastua ja näkyä, kun vielä aivan alkutaipaleella olevat neuvottelut etenevät, Anttila arvioi.

Anttila muistuttaa, että IMF on luvannut olla mukana neuvotteluissa, vaikka ei vielä pitkään aikaan teekään päätöksiä rahoittamisesta.

– Jos oikein olen ymmärtänyt, niin IMF:n suurin kysymysmerkki on Kreikan velkataakka. Tämä kulminoituu siihen.

– Jos IMF tosissaan on irtoamassa, sitten ollaan aika uuden tilanteen edessä.

IMF tahtoo ohjata keskustelua

Sirkka-Liisa Anttila ei halua kiirehtiä asioiden edelle. Hänen mukaansa IMF halunnee kommentillaan käynnistää keskustelua siitä, miten Kreikan velkataakka saadaan kestävälle tasolle.

Suomi vastustaa IMF:n esittämää velkojen leikkausta, koska anteeksianto saattaisi Anttilan mukaan herkästi heikentää kreikkalaisten tahtoa ponnistella velkataakan kanssa eteenpäin.

Jos hallitus muuttaa kantaansa IMF:n tulevien vaateiden takia, kanta tulee suuren valiokunnan käsittelyyn.

– Suomessa on sikäli erinomainen tämä järjestelmä, että parlamentaarinen käsittely on aina mukana, kun Euroopan unionissa tehdään päätöksiä, jotka Suomea sitovat.

Lue seuraavaksi