1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Savonlinnan Oopperajuhlilla jokaiselle jotakin, yleisö palkitsi ohjelmalinjauksen

Savonlinnan Oopperajuhlien näytäntökautta on jäljellä vielä tämä viikonloppu. Perjantaina Olavinlinnassa nähdään Tosca, lauantaina La Traviata ja sunnuntaina Sibeliuksen juhlavuoden konsertti. Tähän kesään oopperajuhlilla ollaan tyytyväisiä ja ensi vuotta odotetaan suurin toivein.

kulttuuri
Iloisella leskellä riitti ihailijoita Olavinlinnan lavalla.
Iloisella leskellä riitti ihailijoita Olavinlinnan lavalla. Katsomossa niitä riitti kaikille teoksille.Yle, Paavo Koponen

Savonlinnan Oopperajuhlat alkoivat tänä melko hyvistä asetelmista. Tarjolla oli viisi teosta ja pääsylipuista oli ennakkoon myyty yli 80 prosenttia. Juhlakausi on mennyt iloisessa sävellajissa.

– Viime vuonna tehtiin myyntiennätys ja näyttää siltä, että sitä vielä parannetaan nyt vähän. Festivaalijohtajan on helppo hymyillä, festivaalijohtaja Jan Strandholm - ja hymyilee.

Taiteellinen johtaja Jorma Silvasti on valinnut entistä monipuolisemman ohjelmapolitiikan. Tänä kesänä oopperoiden joukossa oli yksi operetti.

– No, kyllä aina mitä enemmän pystytään tarjoamaan pohjalta jokaiselle jotakin, niin sitä hienompi asiahan se on. Tämä antaa mahdollisuuden laajentaa ohjelmistoa ja toivottavasti houkuttelee myös uutta yleisöä, taiteellinen johtaja Jorma Silvasti perustelee.

Ohjelmiston on myös ollut yleisön mieleen.

– Boris Godunov, joka oli torstaina viimeistä iltaa, sai loistavan vastaanoton. En muista koskaan kuulleeni niin pitkiä aplodeja. Iloinen leski -operetti alussa, Figaron häät, La Traviata ja Tosca, erinomaisen hieno kesä ja yleisön kommentin sen mukaan, kertoo PR-päällikkö Aarno Cronvall.

– Aivan mahtava niin kuin yleensäkin, mutta tänä kesänä on ollut taas oikein hyvät oopperat. La Traviata oli uskomattoman hyvä. Tämä festivaali on vaan uskomattoman ihana, kun saadaan olla kuukausi taiteen ja taiteilijoiden keskellä, vahvistaa myös Anna-Kaisa Rautiainen-Summala Enonkoskelta.

Rankan kauden kokemus valmistaa ensi kesään

Myös ensi kesän ohjelmisto on runsas. Ja sekin kiinnostaa jo yleisöä.

– Ensi vuosi on suuri Shakespearen vuosi, 400 vuotta hänen kuolemastaan ja se yhdistettynä Verdiin. Siitä tulee jo aika tyylikäs kattaus, ennakoi taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

– Ensi vuoden myynti on lähtenyt myös erittäin hyvin käyntiin. Selvästikin tämä taiteellinen kokonaisuus kiinnostaa laajalti yleisöä, vahvistaa festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Viiden eri teoksen tuottaminen oman ja kahden vierailuseurueen kanssa on ollut tämän kesän haaste, mutta samalla opetus ensi vuoden seitsemää teosta varten.

– Päästiin harjoittelemaan tänä kesänä kahdella vierailevalla talolla, joilla oli yksi teos mukanaan. Tiedetään semmoisia juttuja, jotka pitää ensi kesäksi parantaa kun tulee kaksi vierailevaa seuruetta kahden teoksen kanssa. Minuuttiaikataululla mennään, uumoilee tuotantopäällikkö Jukka Pohjolainen.

Uusi suomalainen kantaesityskin on tulossa

Tuttujen ja suosittujen oopperoiden ohella taiteellinen johtaja Jorma Silvasti haluaa juhlille taiteellista särmää. Viime vuonna sitä edusti Kullervo ja tänä vuonna Boris Godunov. Ensi vuonna on terävin särmä on Leos Janacekin Kuolleesta talosta.

Uuden suomalasien oopperan Silvasti on luvannut myös vuoteen 2019 jatkuvan johtajakautensa aikana. Vuosi on vielä salaisuus. Vastaus tulee laulun sanoin.

– Kenpä tietäis sen, Jorma Silvasti hyräilee.

Lue seuraavaksi