1. yle.fi
  2. Uutiset

Korkman: Uskon, että IMF on tosissaan

Kansainvälinen valuuttarahasto on ilmoittanut, ettei se aio osallistua Kreikan kolmanteen tukiohjelmaan ennen kuin Kreikka ja velkojat pääsevät sopuun uudistuksista ja mahdollisesti velkahelpotuksesta. IMF:n kannalle on useita syitä, professori Sixten Korkman arvioi.

Kreikan kriisi
Sixten Korkman
Yle

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman uskoo Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n olevan tosissaan siinä, ettei se aio osallistua Kreikan kolmanteen tukiohjelmaan ennen kuin Kreikka ja sen velkojat ovat päässeet sopuun uudistuksista ja mahdollisesta velkahelpotuksesta.

Korkman toteaa Ylelle, että tähän olisi useita syitä. Niistä ensimmäinen olisi se, että IMF:n omat säännöt kieltävät rahoituksen myöntämisen sellaiselle maalle, jota ei pidetä maksukykyisenä ja joka on vararikkotilassa.

Jokainen pankkiiri sanoisi, että jos asiakas on maksukyvytön, ei kannata lainaakaan myöntää ennen kuin konkurssipesä on putsattu.

Sixten Korkman

– Silloin täytyy ensiksi tehdä velkajärjestely ennen kuin tukirahoitusta voidaan myöntää, Korkman sanoo.

– Toinen seikka on se, että muiden mannerten edustajat Kansainvälisessä valuuttarahastossa ovat jo pitkään olleet sitä mieltä, että valuuttarahasto käyttää liikaa resursseja sellaisen pienen eurooppalaisen maan tukemiseksi, jota Eurooppa itse voisi hoitaa.

Hänen mukaansa IMF:n kolmas näkökanta on se, ettei se usko Kreikan kykenevän maksamaan velkoja takaisin.

– Silloin todellakin jokainen pankkiiri sanoisi, että jos asiakas on maksukyvytön, ei kannata oikeastaan lainaakaan myöntää ennen kuin on putsattu jotenkin se konkurssipesä.

"Kreikan velkataakka ei ole ylivoimainen"

Kreikka neuvottelee parhaillaan uudesta lainaohjelmasta EU-komission, Euroopan keskuspankin ja IMF:n edustajien kanssa. Tuo ohjelma olisi 86 miljardin euron arvoinen.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on sanonut jo aiemmin, ettei Kreikka selviä velkataakastaan ilman että sen velkoja leikataan tai maksuaikatauluja järjestellään uudelleen.

Korkmanin mukaan on "tavattoman vaikea" arvioida sitä, kuinka suuri Kreikan velkojen uudelleenjärjestelyn tai anteeksiantamisen täytyy tapahtua ennen kuin maa pystyy selviytymään eteenpäin.

Hän toteaa, ettei Kreikan velkataakka ole millään tavalla ylivoimainen.

Jos [Kreikan] yhteiskunta ja talous toimisivat edes siedettävästi, he voisivat todellakin maksaa nämä velkansa.

Sixten Korkman

– Heille on jo annettupaljon maksuvapaita vuosia, heillä on pitkä laina-aika, matala korko. Heidän velanhoitorasituksensa on pienempi kuin Portugalissa tai Espanjassa.

– Näin ollen, jos se yhteiskunta ja talous toimisi edes siedettävästi, he voisivat todellakin maksaa nämä velkansa. IMF kuitenkin arvioi, ettei siellä ole tarvittavaa kykyä eikä tarvittavaa poliittista tahtoa. Ymmärrän hyvin sen arvion ja voin sen kyllä jakaa, Korkman sanoo.

Hän tähdentää, että velkajärjestelyn mittaluokkaa on vaikea arvioida ennen kuin on päästy yhteisymmärrykseen sopeutuspolitiikasta ja arvioitu, onko tuo politiikka realistinen.

– Jos Kreikan velkaa on nyt reippaasti yli 300 miljardia, niin ehkä se nyt joku sellainen kolmannes siitä, voisi ajatella, olisi vähintäänkin sitten tavalla tai toisella annettava anteeksi. Joko niin, että ne vain poistetaan taseesta, tai sitten niin, että kevennetään velan ehtoja edelleen merkittävästi.

Se, että IMF jäisi pois Kreikan tukipaketista, kasvattaisi sen riskiä, että Kreikka ajautuisi jossain vaiheessa talous- ja rahaliitosta ulos, Korkman arvioi.

– Ei se edelleenkään ole todennäköisin kehitys, mutta se riski on edelleen merkittävä.

Lue seuraavaksi