1. yle.fi
  2. Uutiset

Michael Jacksonin perintö herää henkiin URBissa

Urbaanin taiteen festivaali URB valtaa Helsingin reilun viikon ajaksi. Tapahtumassa tarkastellaan muun muassa megatähti Michael Jacksonia. Kuusi vuotta sitten kuollut Jackson herää nyt henkiin kokeellisessa Neverland-esityksessä, jossa pohditaan supertähden monimuotoista perintöä.

kulttuuri
urb
Tanssija Anne HiekkarantaJussi Mankkinen/Yle

Post-MJ Era Institution Of Consciousness -ryhmän_ Neverland_-teos, hengellinen ja poikkitaiteellinen seminaari, haluaa tehdä ruumiinavauksen Michael Jacksonille, ja syystäkin: ehkä nyt on jo kulunut tarpeeksi aikaa siihen, että maailman suurimpiin kuuluvan pop-tähden uraa ja perintöä voitaisiin analysoida kiihkottomasti ja sopivan etäisyyden päästä.

– Olen tullut siihen lopputulokseen, että Michael on onnistunut hypnotisoimaan ja häiritsemään omaa elämääni viimeiset 25 vuotta. Ihan pikkulapsena olen tutustunut Michaelin tuotantoon siten että hänen kasettejaan on ollut kotona, ne ovat olleet jonkinlaisia kotitalousesineitä, Emmi Venna Post-MJ Era Institution Of Consciousness -ryhmästä muistelee.

urb
Ossi Koskelainen ja Emmi VennaJussi Mankkinen/Yle

–Tässä aikuistuessa ja taiteilijaksi kouluttautuneena on tuntunut kiinnostavalta luoda dialogia Michaelin uran ja taiteen kanssa.

Pidän kyllä, MUTTA...

Lahjakasta Michael Jacksonia sekä ihailtiin että arvostettiin, mutta samalla häntä pidettiin lievästi sanottuna outona: radikaalisti muuttunut ulkonäkö, lemmikkisimpassi ja huhut happikammiossa uinailusta ruokkivat myyttiä taiteilijasta, joka oli poikkeusyksilö.

– Jacksonin yksityiselämää on aina levitelty ja revitelty lööpeissä ja mediassa ja hänen musiikkinsa ympärillä on aina ollut sellainen musiikista ulkopuolinen aura, joka on ollut ongelmallinen. Usein ihmiset kokevat jollakin tavalla tarpeelliseksi sanoutua irti Jacksonin persoonallisuudesta ja sanoa että pidän kyllä hänen musiikistaan, MUTTA... siinä on aina joku tällainen but-sana, Venna pohtii.

urb
Post-MJ Era Institution Of Consciousness-ryhmääJussi Mankkinen/Yle

Tällainen 'mutta' voi syntyä esimerkiksi popin kuninkaan ympärille syntyneistä hämmentävistä vastakohtaisuuksista.

– Michaelin viattomuuden ja tietynlaisen megalomaanisuuden välillä on hurja suhde, jolla hän ailahteli oman elämänsä ja taiteensa rajapinnoilla. Naiviuden ja kreisiyden ääripäät puhuttelevat inhimillisellä tasolla, Ossi Koskelainen Post-MJ Era Institution Of Consciousness -ryhmästä toteaa.

Valtavirran vastavirtaa

Koskelaisen mukaan Jackson hapuili uransa tietyssä vaiheessa myös marginaalin puolella.

– HIStory-kiertueen totalitarismikuvastossa ja koko albumin promomateriaalissa on hyvinkin provokatiivisia elementtejä, joita voi verrata vaikkapa Laibach-yhtyeen vastaaviin, nationalismilla pelaileviin juttuihin. Ja samalla sitten kaikkialta löytyy valtavasti rakkautta, Koskelainen analysoi.

urb
Jussi Mankkinen/Yle

– Siinä on selkeitä vastakulttuurisia ja käsitteellisiä tasoja mutta samalla kaikkea leimaa naivius, jonka takia kokonaisuus on hyvinkin mainstreamia. Näen tässä kiinnostavaa, ei-mihinkään-lokeroon menemättömyyttä.

Postmodernius Jacksonissa

Monet nykyajan pop-tähdet ovat ikään kuin historiattomia, mutta Jacksonin taustalta löytyy vankka mustan musiikin perinne. 80-luvun loppupuolella tähdestä jalostui myös postmoderni versio.

– Hänen lähtökohtansahan ovat olleet soulin ja mustan musiikin perinteessä, nykyajan pop-tähdillä ei tällaista pohjaa välttämättä ole.

– Michaelin taiteellinen tiimi onnistui kuratoimaan ja yhdistämään vanhoja mustan musiikin ja toisaalta myös tanssin eleistöä, liikekieltä ja äänikuvaa niihin kaikkien uusimpiin ja tuoreimpiin virtauksiin, Emmi Venna toteaa.

urb
Jussi Mankkinen/yle

– Löytyy hetkiä, jolloin hän oli postmoderniuden malliesimerkki. Myöhemmin hän alkoi viljellä pelastaja- ja messiaskuvastoa, ja samalla hän harhautui edelläkävijyyden poluilta.

Michaelin peilikuva

Neverland-esityksessä on mukana myös täysipäiväinen Michael Jackson -kaksoisolento eli Michael-Jan Havia.

– Minun mielestäni Michael Jackson on maailman kaunein ihminen, Havia kiteyttää.

– Hän oli myös todella kiltti ihminen: hyvä ihminen joka ei koskaan sanonut kenestäkään pahaa.

urb
Michael-Jan HaviaJussi Mankkinen/Yle

Havian mielestä ei ole ollut mitenkään yllättävää, että Jacksonista tuli supertähti.

– Jackson oli oma itsensä ja teki mitä halusi, eikä välittänyt vaikka joidenkin mielestä häneen liittyi outoja piirteitä. Hän löi itsensä läpi nimenomaan erilaisuudellaan.

Androgyyni supertähti

Jacksonin imagon kohdalla on myös kiintoisaa, että hän oli sukupuoleton ja seksitönkin. Ja kuitenkin hänestä kasvoi yksi universumin kirkkaimmista tähdistä.

– Minun mielestäni Michael Jackson on osoitus siitä, että tämän kaltainen hybridi voi olla julkisuuden henkilönä suositumpi kuin sellaiset hahmot, jotka myyvät seksillä tai perinteisemmillä sukupuolirooleilla, Emmi Venna toteaa.

urb
Michael-Jan HaviaJussi Mankkinen/Yle

Mutta mitä sana Neverland pohjimmiltaan tarkoittaa, kuinka sitä tulisi tulkita?

– Minulle se merkitsee sitä, että jokainen luo elämänvalinnoillaan sen oman mielikuvituspuistonsa. Ja jokaisen olisi syytä miettiä, millaisen Neverlandin itselleen rakentaa, kuinka sitä manifestoi, uppoaako siihen liikaa vai jääkö sen kanssa hyvän omistajasuhteen vaalijaksi, Ossi Koskelainen summaa.

Michael Jackson
Michael JacksonJohn G Mabanglo / EPA
Lue seuraavaksi