Kyypakkausta ei suositella koiralle kyyn puremaan – ampiaisen pistoon kylläkin

Jos koiraa tai kissaa pistää ampiainen, hyvä ensiapu on esimerkiksi niin sanottu kyytabletti, pieneläinsisätautien kliininen opettaja Henna Laurila Helsingin yliopistosta sanoo. Kyyn puremassa asia ei kuitenkaan ole näin.

Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / YLE

Monella lemmikinomistajalla saattaa olla muistissaan uutisotsikot siitä, ettei koiralle eikä kissalle suositella enää niin sanotun kyypakkauksen käyttöä.

Tuo olettama on kuitenkin väärä – kyypakkauksen sisältämän kyytabletin voi antaa koiralle tai kissalle, mutta ei kyykäärmeen pureman, vaan lievän allergisen reaktion tai vaikkapa ampiaisen piston hoitoon, sanoo pieneläinsisätautien kliininen opettaja Henna Laurila Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

– Kyytabletit sisältävät nopea- ja lyhytvaikutteista hydrokortisonia, ja sitä voi käyttää lievissä allergisissa reaktioissa, esimerkiksi hyttysten puremissa tai ehkä ampiaisenkin pistossa ensiapuna.

– Kyytabletti voi lievittää tulehdusreaktiota ja laskea turvotusta. Kyyn puremaan kyytablettia ei suositella, Laurila toteaa.

Hänen mukaansa hydrokortisonista ei ole koiralle hyötyä kyyn pureman hoidossa, vaan "koirapotilas tarvitsee aivan erityyppistä hoitoa".

Tällaista hoitoa ovat suonensisäinen nestehoito ja kipulääkitys, mahdollisesti kyyn myrkyn vasta-ainekin, hän havainnollistaa.

– Kyyn puremassa tulee aina ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja hakeutua eläinlääkärin hoitoon, Laurila tähdentää.

"Totta kai se on hämäävää"

Kyypakkausta voi käyttää koiralla tai kissalla ampiaisen piston hoitoon, mutta ei, jos purema on kyykäärmeen aiheuttama – onko lemmikinomistajilla ollut väärinkäsityksiä tässä asiassa?

– No totta kai se on hyvin hämäävää, että tabletin nimi on kyytabletti, Laurila vastaa.

– Jos sitä kaapista löytyy ja mökillä ollaan, tulee helposti koiralle sellainen tabletti annettua, jos on nähty, että koiraa on kyy purrut. Ihan siitä tabletin nimestä johtuen – mutta tokihan se on ihmisille tarkoitettu valmiste.

Laurila muistelee, että ennen vanhaan kyyn puremia hoidettiin lemmikeilläkin muun muassa kortisonilla. Enää näin ei ole.

– Muistaakseni on olemassa sellainenkin kuin käärmepakkaus ja se sitten sisältääkin erityyppistä, pidempivaikutteista kortisonia [kuin kyypakkaus]. Tämän käärmepakkauksen tabletteja ei suositella hyttysen eikä ampiaisen pistoihin ilman eläinlääkärin harkintaa. Myöskään lemmikin kyynpureman hoitoon käärmepakkaus ei sovellu.

Kyytabletti on lyhyt mutta turvallinen apu

Laurila toteaa, että ampiaisen tai hyttysen piston hoidossa kyytabletti on "hyvin siedetty ja turvallinen" apu.

– Sen vaikutus alkaa ja lakkaa aika nopeasti, eikä siitä yleensä ole haittavaikutuksia. Mikäli lemmikinomistajaa mietityttää, voiko kyytablettia kokeilla ensiavuksi, asiasta kannattaa soittaa eläinlääkärille. Samalla voi tarkistaa omalle lemmikille sopivan annoksen.

Jos koiraa tai kissaa on pistänyt ampiainen ja turvotus pahenee kyytabletista huolimatta, Laurila kehottaa ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin.

Näin on hänen mukaansa toimittava silloinkin, jos turvotus ensin laskee mutta nousee muutaman tunnin kuluttua uudelleen tai jos turvotus haittaa eläimen hengittämistä.

Laurila sanoo lievän allergisen reaktion voivan oireilla koirilla siten, että koiran kasvot turpoavat symmetrisesti, myös huulet, ehkä silmäluometkin. Eläintä alkaa kutittaa, ja se alkaa hangata naamaansa.

– Tällainen turvotus voi nousta nopeastikin. Se on symmetrinen, molemmilla puolilla kasvoja. Useinkaan ei tiedetä, mistä se johtuu. Jos se ei vaikeuta hengitystä, voi ensiapuna antaa tämän kyytabletin tai osan sitä. Annos riippuu eläimen koosta. Jos hengitys vaikeutuu, on välittömästi otettava yhteyttä eläinlääkäriin.