KSML: Hallitusohjelma lisää eriarvoisuutta – Merkittäviä perusturvan heikennyksiä

THL:n perusturvan riittävyyden arviointiryhmän mukaan hallituksen esitykset lisäisivät tuloeroja ja heikentäisivät perusturvaa. Erityisen vaikeassa asemassa ovat eläkeläiset.

Kotimaa
Lasku
Anssi Leppänen / Yle

Hallitusohjelman esitykset tekisivät toteutuessaan tyhjiksi monet edellisten hallitusten vuosina 2011 – 2015 tekemät vahvistukset perusturvaan, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pasi Moisio Keskisuomalaisen haastattelussa.

Kiviniemen, Kataisen ja Stubbin hallitusten aikana perusturvan taso korjattiin Moision mukaan viimeinkin sille tasolle, mikä se oli ennen 90-luvun lamaa.

Merkittävimmin perusturvaa heikentäisivät Moision mukaan perusturvan indeksikorotusten jäädyttäminen ja eläkeläisten asumistuen leikkaus.

– Se rikkoo logiikan, jonka mukaan eläkkeen kuuluisi olla tasoltaan tilapäiseksi tarkoitettua perusturvaa korkeampi, Moisio sanoo.

Moision mukaan eläkkeen pitäisi pitkäaikaisena tukena pystyä kattamaan jääkaapin, vaatteiden ja auton kaltaiset kestokulutushyödykkeet.

Myös toimeentulotuen suhde työttömyysturvaan huolestuttaa Moisiota. Kaavailtu toimeentulotuen jättäminen jäädytysten ulkopuolelle saattaa hänen mukaansa aiheuttaa vääristymistä, jossa toimeentulotuki nousee korkeammaksi kuin työttömyysturva.