Hyppää sisältöön

Sipilä: IMF:n päätös Kreikan tukiohjelmasta ei muuta Suomen linjaa

Pääministeri Juha Sipilä korosti, että Kreikalla ja velkojilla on vajaa kuukausi saada aikaan ratkaisu Kreikan kolmannesta tukiohjelmasta.

Pääministeri Juha Sipilä keskusteli keskustan pyöräilytapahtuman osallistujien kanssa Puolangalla lauantaiaamuna. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, ettei Suomi aio toistaiseksi muuttaa linjaustaan Kreikan velkojen leikkaamisesta, vaikka Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on sanonut jäävänsä Kreikan kolmannen tukipaketin ulkopuolelle.

– Kukaan euromaista ei ole ollut siihen valmis. Kyllä se oli kaikkien euromaiden linjaus, joka selvisi euromaiden yhteisessä kokouksessa. Siellä tuli selväksi, ettei sitä kukaan kannata, painotti keskustan pyöräilytapahtumaan Puolangalla osallistunut Sipilä.

Pääministeri korosti, että neuvottelut Kreikan tukiohjelmasta ovat vasta käynnistyneet tällä viikolla. Sipilä arvostaa valuuttarahaston osallistumista.

– IMF mukanalolo on Suomelle erittäin tärkeä, koska se tuo ammattitaitoa tähän prosessiin. Vajaa kuukausi on aikaan neuvotella, ja sen aikana ratkaisu pitää vain löytyä.

Kansainvälinen valuuttarahasto on ilmoittanut, ettei se osallistua Kreikan kolmanteen tukiohjelmaan ennen kuin Kreikka ja sen velkojat ovat päässet sopuun uudistuksista ja velkahelpotuksesta. Syynä on Kreikan suuri velkataakka, ja lipeäminen aiemmista talousuudistuksista.

Suomi on pitänyt IMF:n mukanaoloa ehtona tukipaketteihin osallistumiselle ja vastustanut Kreikan velkojen anteeksiantamista.

Kreikka neuvottelee parhaillaan uudesta 86 miljardin euron lainaohjelmasta EU-komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston edustajien kanssa.

.
.