Wallström DN:ssä: Vaadimme, että Venäjä lopettaa Krimin laittoman liittämisen itseensä

Tänään lauantaina tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin päätösasiakirja, niin kutsuttu Helsingin sopimus allekirjoitettiin.

Ulkomaat
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.Valda Kalnina / EPA

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström vaatii Venäjää lopettamaan Krimin niemimaan laittoman liittämisen Ukrainasta Venäjään. Ulkoministeri esittää vaatimuksensa kirjoituksessa sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Wallströmin mielestä Venäjä rikkoo räikeästi niitä turvallisuus- ja yhteistyöperiaatteita vastaan, joita se oli itse solmimassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssissa Helsingissä vuonna 1975. Tänään lauantaina tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun kokouksen päätösasiakirja, niin kutsuttu Helsingin sopimus allekirjoitettiin.

Walltström korostaa sopimuksen allekirjoittamisen historiallisuutta, sillä paikalla olleet 35 valtionpäämiestä ja pääministeriä sopivat perustavanlaatuisista periaatteista maiden väliseen yhteistyöhön. Niihin kuuluvat muiden maiden suvereniteetin ja itsenäisyyden kunnioittaminen ja se, että maiden rajoja ei muuteta väkivalloin. Rajoja voidaan muuttaa, mutta vain kansainvälisen oikeuden puitteissa, rauhanomaisin keinoin ja sopimalla.

Wallströmin mielestä Venäjä rikkoo näitä Helsingissä sovittuja periaatteita räikeästi, mikä vaikuttaa Euroopan ja Ruotsin turvallisuuteen. Hän vaatii Venäjää lopettamaan Ukrainalle kuuluvan alueen laittoman liittämisen itseensä.

Lisäksi hän ilmaisee tukensa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestölle (Etyj), joka perustettiin Etykin seuraajaksi vuonna 1994. Sillä on merkittävä rooli vaikeissa ja turhauttavissa keskusteluissa, joita Ruotsi ja muut maat yrittävät käydä Venäjän kanssa, Wallström kirjoittaa.