Hyppää sisältöön

Hevonen on tarkka varsomisen ajankohdasta – tamma odottaa hyviä kelejä ja yksityisyyttä

Tamma haluaa varsoa omassa rauhassa ja hyvän sään aikaan. Viileä kesä saattaa viivästyttää synnytystä. Lisäksi ihmisen läsnäolo häiritsee varsovaa tammaa jopa niin paljon, että varsan henki voi olla vaarassa.

Kuva: Yle

Mikäli varsan laskettu aika osuu hevostamman mielestä epäsuotuisaan aikaan, pystyy tamma tietoisesti siirtämään pienokaisen syntymää. Näin voi käydä esimerkiksi, mikäli kesällä on liian kylmä tai tammaa häiritsee muiden eläinten tai ihmisten läsnäolo.

Hevostamma on kiimassa yleensä keväällä tai kesällä ja tiineys kestää 11 kuukautta, joten alkukesä on kiireistä varsomisaikaa. Viileä kesä saattaa kuitenkin vaikuttaa tammojen varsomishalukkuuteen.

– Kyllä laskettu aika määrittää paljon eivätkä emät voi viikkotolkulla odottaa varsomista, mutta jos on kylmä kesä, niin varsominen usein menee pidemmälle, kertoo Minna Mättölä Einolan Tallilta Imatralta.

Tamma haluaa yksityisyyttä

Einolaankin syntyi kevään lopulla uusi varsa. Synnytys meni hyvin, mutta Mättölällä onkin paljon kokemusta varsojen auttamisesta maailmaan.

Tammalle pitää luoda turvallinen olo eikä sen tallia saa vaihtaa ennen varsomista.

Minna Mättölä

– Varsominen riippuu myös siitä, missä emää pidetään. Jos se joutuu ennen synnytystä vieraiden eläinten luo, niin se ei halua synnyttää. Tammalle pitää luoda turvallinen olo eikä sen tallia saa vaihtaa ennen varsomista. Me lisäksi valvomme varsomista läpi yön valvontakameran avulla, sillä ihmisten läsnäolo häiritsee usein tammaa, Mättölä kertoo.

Mättölä kertoo tapauksista, joissa ihmiset ovat seuranneet synnytyksen edistymistä tamman lähettyvillä. Tämä häiritsee emää siinä määrin, että se odottaa ihmisten poistumista paikalta ennen kuin antaa varsan syntyä. Kun ihmiset poistuvat kymmeneksi minuutiksi kahville, varsa on ehtinyt jo syntyä.

Ihminen voi vaarantaa varsan hengen

Ihmisten läsnäolo voi jopa vaarantaa varsan hengen. Hevosella on ennen syntymää kehossaan mahdollisimman vähän verta, jotta se mahtuisi läpi synnytyskanavasta. Pieni varsa alkaa saada napanuoran kautta enemmän verta vasta päästyään ulkomaailmaan. Tämä vaihe on varsan selviytymisen kannalta hyvin tärkeä.

– Jos tamman lähelle menee liian pian synnytyksen jälkeen se nousee turhan nopeasti seisomaan. Jos tamma nousee ylös liian nopeasti napanuora katkeaa ja veren siirtyminen keskeytyy. Tämä voi johtaa siihen, että varsa jää liian vähäveriseksi ja se voi menehtyä, Mättölä kertoo.