Afrikkalainen sikarutto leviää Viron sikaloissa – tartunta-alueiden sianliha vientikiellossa

Parin viikon aikana afrikkalaista sikaruttoa on löytynyt yhteensä seitsemästä sikalasta Virossa. Niiden siat joutuvat teuraaksi. Rutto synkentää entisestään talousvaikeuksien kanssa kamppailevan sikateollisuuden näkymiä.

Viron maatalousministeriön mukaan (siirryt toiseen palveluun) Virosta on löydetty afrikkalaista sikaruttoa yhteensä seitsemästä sikalasta Keski- ja Etelä-Virossa. Uusin tautilöytö tehtiin eilen perjantaina, kun Valgamaalla Latvian rajan lähellä sijaitsevasta sikalasta löytyi afrikkalaista sikaruttoa.

Afrikkalaista sikaruttoa löytyi Virossa villisioista jo viime syksynä, mutta viimeisten parin viikon aikana rutto on levinnyt myös sikaloihin. Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli 2 000 sikaa on tapettu tai on menossa tapettavaksi.

Afrikkalainen sikarutto on helposti leviävä virustauti (siirryt toiseen palveluun), joka tappaa jopa sata prosenttia siihen sairastuneista sioista. Ihmisiin se ei tartu.

Sianlihaa jo vientikiellossa

Nyt pelko on, että sikarutto leviää suursikaloihin, jolloin taloudelliset tappiot voisivat nousta valtaviksi. Sikateollisuus on jo ennestään ahtaalla Venäjän tuontikiellon ja alhaisten tuottajahintojen vuoksi.

Eilen perjantaina EU-komissio merkitsi Viron kolmeen eri sikaruttoalueeseen. Ensimmäinen on varoalue, toiselta on löydetty sikaruttoa villisioista ja kolmannella rutto on levinnyt sikaloihin.

Kaikilla näillä alueilla, eli valtaosassa Viroa, lisätään varotoimia ruton leviämisen ehkäisemiseksi. Vain Viron saarilta ja sen läntisistä maakunnista ei ole löytynyt sikaruttoa.

Kolmannen alueen sikaloista sianlihaa ei saa viedä ulkomaille ennen kuin liha on kuumakäsitelty, kertoo Viron eläinlääketieteestä ja ruuasta vastaavan viraston johtaja Ago Pärtel ERR:lle.

Komissio teki poikkeuksen (siirryt toiseen palveluun) Baltian suurimman siankasvattoman Eksekon kanssa. Se sijaitsee Viljandimaalla, kolmosalueella, mutta se luokiteltiin kakkosalueelle kuuluvaksi. Täten se ei joudu vientikieltoon. Pärtelin mukaan sikalassa on huippuluokkaa olevat varotoimet, ja vientikielto olisi vahingoittanut koko sikateollisuutta.

Komissio merkitsi myös Latvian, Liettuan sekä Puolan alueisiin, joille afrikkalainen sikarutto on levinnyt.