Venäjän ulkoministeriö: Krimin liittäminen Venäjään oli Helsingin sopimuksen mukainen

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström vaati tänään lauantaina lehtikirjoituksessa Venäjää lopettamaan Krimin laittoman liittämisen Ukrainasta Venäjään.

Ulkomaat
Putin ja Krimin johtajia pöydän takana.
Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti Krimin Venäjään liittäneen sopimuksen Moskovassa 18. maaliskuuta viime vuonna.Aleksander Zemljanichenko / EPA

Venäjän ulkoministeriön Eurooppa-yhteistyön johtajan mukaan Venäjä toimi täysin Helsingin sopimuksen mukaisesti, kun se liitti Krimin niemimaan itseensä. Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström vaati tänään lauantaina lehtikirjoituksessa Venäjää lopettamaan Krimin laittoman liittämisen Ukrainasta Venäjään.

– Joidenkin länsimaiden syytökset, että Venäjä olisi rikkonut YK:n peruskirjaa ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssissa solmittuja Helsingin periaatteita, ovat täysin perusteettomia, Eurooppa-yhteistyön johtaja Ivan Soltanovsky sanoo uutistoimisto Tassin haastattelussa.

Hänen mielestään väitteet on tehty puhtaasti poliittisista syistä. Hän perusteli Krimin niemimaan valtaamisen laillisuutta kansojen itsemääräämisoikeudella.

– Krimin tapauksessa sen itsenäisyysjulistus ja liittäminen Venäjään olivat ainoa mahdollisuus sen jälkeen, kun maassa oli väkivalloin tehty vallankumous ja radikaalit nationalistit uhkasivat sen väestöä, Soltanovsky sanoi.

Soltanovskyn mukaan kansa harjoitti itsemääräämisoikeuttaan järjestämällä kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä.

– Siksi kaikki Venäjän toimet tässä asiayhteydessä olivat täysin Helsingin periaatteiden mukaisia.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström muistutti kirjoituksessaan, että 40 vuotta sitten allekirjoitetun Helsingin sopimuksen periaatteisiin kuuluvat muiden maiden suvereniteetin ja itsenäisyyden kunnioittaminen ja se, että maiden rajoja ei muuteta väkivalloin. Rajoja voidaan muuttaa, mutta vain kansainvälisen oikeuden puitteissa, rauhanomaisin keinoin ja sopimalla.

Wallströmin mielestä Venäjä rikkoo näitä Helsingissä sovittuja periaatteita räikeästi, ja hän vaati Venäjää lopettamaan Ukrainalle kuuluvan alueen laittoman liittämisen itseensä.

Lähteet: Tass