1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sipilä Immos-kohusta: "Ei ole hallitusyhteistyökysymys"

Pääministeri Juha Sipilä ei usko, että Venäjä-pakotteiden ja vastapakotteiden kierre tuo ongelmia Fennovoiman ydinvoimalalle. Portugalin verosopimusta tullaan muuttamaan joko sopimusteitse tai irtisanomalla, painotti Sipilä.

Pääministeri Juha Sipilä Kuva: Lehtikuva

Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen kirjoitukset monikulttuurisuudesta eivät vaikuta hallitusyhteistyöhön, vakuutti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Ylelle.

– Ei tämä hallitusyhteistyökysymys ole. Olemme keskustelleet Timo Soinin (ps.) kanssa tästä, ja olemme samaa mieltä asiasta. Ei tässä ole ristiriitoja hallituksen sisällä.

Sipilä painotti uudestaan, ettei hän hyväksy Immosen kirjoituksen sisältöä.

– Kyllä tämä monikulttuurisuus on minulle ja hallitukselle tärkeä. Myöskin hallitusohjelmassa olemme siihen selkeän kannan ottaneet. Muuten on hyvä, että asiasta keskustellaan. Tosin ikävästä kulmasta tämä keskustelu lähti liikkeelle.

Sipilästä Immosen toiminta on perussuomalaisten sisäinen asia.

– Minulla on täysi luottamus siihen, että Soini ja perussuomalaiset hoitavat itse tämän asian niin kuin ovat kertoneet.

Pakotteilla ei vaikutusta Fennovoiman hankkeelle

Pääministeri Siipilästä on todennäköistä, että Venäjä tulee reagoimaan Yhdysvaltain uusiin pakotteisiin vastapakotteilla.

Sipilä piti mahdollisena, että listalla voi olla myös suomalaisia tahoja, vaikka ne pääasiassa koskevat Yhdysvaltoja.

Hän ei kuitenkaan usko, että pakotteet ja vastatoimet haittaisivat Fennovoiman ydinvoimahanketta Pyhäjoella.

– Pakotteet eivät ainakaan tässä vaiheessa koske vielä energiasektoria, enkä usko, että ne sinne menevät. Ylipäätään pakotteilla asia ei lopullisesti ratkea vaan diplomatialla. Siihen vaiheeseen meidän pitäisi nyt kaikin keinoin pyrkiä.

"Porsaanreikä pitää saada tilkittyä"

Närkästystä herättäneistä Portugalin veropakolaista Juha Sipilä sanoi, että Portugalin ja Espanjan kanssa neuvotellaan koko ajan sopimusten muuttamisesta.

Sipilä totesi tiukasti, että hallitus aikoo muuttaa verosopimusta tavalla tai toisella.

– Näin ei voi jatkua. Tarvittaessa on käytettävissä sopimuksen irtisanominen, jos ei muuten päästä sopimukseen. Kyllä tämä porsaanreikä pitää saada tilkittyä.

Sipilän mukaan neuvottelut ovat edenneet hyvin, ja hän uskoo, että maiden kanssa päästään sopimukseen jo lähikuukausina.