1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansallissosialistit hakkasivat sivullisia ja kuvasivat pahoinpitelyn

Poliisi joutui käyttämään pippurisumutetta taltuttaakseen Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä tapahtuneen pahoinpitelyn Jyväskylässä.

Silminnäkijä Anssi Koskinen kertoo nähneensä kansallissosialistit ensin Jyväskylän Kirkkopuistossa esitteitä jakamassa. Tuntia myöhemmin hän todisti väkivallantekoa tavaratalo Sokoksen edustalla.

Koskinen oli sisällä kaupassa, kun kuuli naisen avunhuutoja. Ulkona Koskinen näki, miten nainen suojeli maassa makaavaa miestä, jota Suomen Vastarintaliike -järjestön jäsenet hakkasivat.

Lyöjiä oli kaksi tai kolme, ja lisäksi yksi mies kuvasi hakkaamista järjestelmäkameralla. Ympärillä oli useita muitakin järjestön jäseniä, jotka kehottivat ulkopuolisia pysymään loitolla, kertoo Koskinen.

Koskisen mukaan vähän sivummalla makasi hakattavan miehen ystävä verta vuotavana.

Koskinen kertoo kuulleensa sivulliselta, että lyöjillä olisi ollut vaatteissaan kovikkeita pahoinpitelyn tehostamiseksi. Silminnäkijä arvioi, että pahoinpitelijät olivat 20–30-vuotiaita.

– Lyödyt olivat suomalaisten vaihtoehtoihmisten, hipin tai punkkarin, näköisiä.

Poliisi tuli nopeasti paikalle Sokoksen eteen ja taltutti pahoinpitelijät muun muassa käyttämällä paprikasumutetta.

Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoitus Jyväskylän keskustassa muuttui mellakoinniksi lauantaina. Mielenosoittajat pahoinpitelivät sivullisia ja estivät poliisin toimintaa aggressiivisesti. Poliisi on ottanut noin kolmekymmentä mielenosoittajaa kiinni tapahtumien takia.

Koskisen havainnoista kertoi ensin Keskisuomalainen.