Kysely: EU-kansalaiset huolestuneempia maahanmuutosta kuin taloudesta

Maahanmuuton nosti EU:n tärkeimpien huolenaiheiheiden joukkoon yli kolmannes EU-komission kyselyyn vastanneista. Eniten maahanmuutto huolestutti maltalaisia ja saksalaisia. Suomalaisvastaajilla suurimmat huolenaiheet olivat taloustilanne ja julkisen talouden tila.

Ulkomaat
57 syyrialaispakolaista, heidän joukossaan 15 pientä lasta, selviytyi vaarallisesta matkasta Lesbokselle.
57 syyrialaispakolaista, heidän joukossaan 15 pientä lasta, selviytyi vaarallisesta matkasta Lesbokselle 30. heinäkuuta.Johanna Kaprio / Lehtikuva

Maahanmuutto on noussut tuoreen kyselyn mukaan EU-maiden kansalaisten suurimmaksi huolenaiheeksi. EU-komission julkaiseman kyselyn (siirryt toiseen palveluun) vastaajista 38 prosenttia piti sitä EU:n keskeisenä huolenaiheena.

Maahanmuutosta huolestuneiden määrä on noussut 14 prosenttiyksikköä viime marraskuusta ja ohittanut suurimpien huolenaiheiden listalla taloustilanteen, työttömyyden ja julkisen talouden.

Taloustilanteen listasi suurimpien huolenaiheiden joukkoon 27 prosenttia, työttömyyden 24 prosenttia ja jäsenmaiden julkisen talouden 23 prosenttia vastaajista.

Huoli terrorismista on lisääntynyt kuusi prosenttiyksikköä ja sen listasi EU:n päähuolenaiheiden joukkoon nyt 17 prosenttia vastaajista.

Saksalaiset ja maltalaiset huolestuneimpia maahanmuutosta

Eniten maahanmuutto huolestuttaa maltalaisia ja saksalaisia, joista sen listasi kahden EU:n tärkeimmän huolenaiheen joukkoon 65 ja 55 prosenttia vastaajista.

Suomalaisvastaajilla osuus oli 24 prosenttia. Enemmän suomalaisia huolestutti julkinen talous (39 %) ja taloustilanne (34 %).

Ainoastaan Kreikassa ja Portugalissa maahanmuutto ei yltänyt kolmen tärkeimmän huolenaiheen joukkoon, vaan hallitsevampia olivat talouskysymykset ja työttömyys.

Käsitys EU:sta parantunut

Kyselyn mukaan EU-kansalaisilla on nyt hieman parempi kuva EU:sta kuin marraskuussa.

Vastaajista 41 prosenttia sanoi, että heillä on myönteinen mielikuva. 38 prosentin käsitys EU:sta on neutraali ja 19 prosentin kielteinen.

Marraskuussa EU:hun suhtautui myönteisesti 39 prosenttia ja kielteisesti 22 prosenttia vastaajista.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset