1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Supo: Vaikeuksiin oli varauduttu

Supon mukaan Suomen Vastarintaliikkeellä ei ole kovin laajaa kannatusta, mutta yhteistyö muiden pohjoismaisten sisarjärjestöjen kanssa on tiivistä.

Poliisi valvoo Suomen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistuneita Jyväskylän keskustassa 1. elokuuta. Kuva: Yle

Poliisi oli valmistautunut Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä tapahtuviin levottomuuksiin, suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala kertoo.

Supo oli avustanut Jyväskylän poliisia mielenosoitukseen valmistautumisessa ja avustaa asiantuntijatahona nyt myös mellakoinnin jälkiselvittelyssä.

Kysymykseen siitä, kuinka tiiviisti Supo seuraa Suomen Vastarintaliikkeen tekemisiä, Rantala vastaa ääriliikkeiden seurannan kuuluvan sisäisestä turvallisuudesta huolehtimiseen, joka on yksi Supon kolmesta päätehtävästä. Kaksi muuta ovat terrorismin torjunta ja vastatiedustelu.

Rantalan mukaan liikkeellä ei ole kovin laajaa kannatusta: aktiivijäseniä on muutamia kymmeniä. Liikkeen toiminnan pääpaino on propagandan levittämisessä, jäsenet mm. jakavat lehtisiä ja liimaavat tarroja. Suomen Vastarintaliikkeellä on kuitenkin tiivistä yhteistyötä muiden pohjoismaisten vastarintaliikkeiden kanssa ja mm. Ruotsissa vastaavaa mellakointia tapahtuu selvästi enemmän.

Ruotsissa ja Tanskassa mellakoihin päättyviä mielenosoituksia on useita vuosittain ja niissä yhteenottoja tapahtuu varsinkin antifasistisen liikkeen edustajien kanssa.

Suomen Vastarintaliike ajaa valkoista ylivaltaa, tunnustaa kansallissosialistista maailmankatsomusta ja on osa Ruotsissa perustettua Pohjoismaista Vastarintaliikettä. Sen tarkoituksena on saada aikaan vallankumous ja perustaa yhtenäinen pohjoismainen valtio, jota johtaisi parlamenttien yläpuolelle asetettu Johtaja.

Järjestöön kytköksissä olevia äärioikeistolaisia on tuomittu mm. kokoomuksen järjestösihteerin pahoinpitelystä Oulussa ja Helsingin pride-kulkueeseen tehdystä kaasuiskusta. Myös Jyväskylän kirjastossa Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa tapahtuneesta puukotuksesta tuomittu oli Suomen Vastarintaliikkeen aktiivi.