1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Orpo: Ääriryhmien toiminnan seuraamista pitää tehostaa

Petteri Orpo toivoo, että Suomessa käynnistyisi laajempi yhteiskunnallinen keskustelu turvallisuustilanteesta ja ääriliikkeiden toiminnasta. Ministeri sanoo, että Jyväskylän mielenilmauksen järjestäjätaho Suomen Vastarintaliike on ollut tiedossa ja turvallisuusviranomaisten seurannassa.

Petteri Orpo Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Jyväskylän mellakointi on erittäin tuomittavaa.

– Me olemme Suomessa tottuneet siihen, että meillä on kyllä mielipiteenilmaisuvapaus, mutta tämäntyyppistä toimintaa me emme hyväksy, ja siihen pitää määrätietoisesti puuttua.

Orpo sanoo, että järjestäjätaho Suomen Vastarintaliike on ollut tiedossa ja turvallisuusviranomaisten seurannassa.

– Yllättävää oli se, että mielenilmaus muuttui näin väkivaltaiseksi mellakoinniksi, ja väkivalta kohdistui ulkopuolisiin. Olen tyytyväinen siihen, että poliisi sai erittäin nopeasti tilanteen hallintaan.

Sisäministeri arvioi, että liikkeellä on parisataa jäsentä, ja ryhmä on melko marginaalinen.

Ministeri kertoo, että ensimmäinen johtopäätös on se, että ääriryhmien toiminnan seuraamista pitää tehostaa. Ääritoiminta ei saa yleistyä Suomessa, hän sanoi Ylen haastattelussa.

Orpo aikoo kutsua koolle ministeriönsä keskeiset sisäisen turvallisuuden viranomaiset. Heidän kanssaan käydään Jyväskylän tapahtumat tarkkaan läpi, ja yleisesti pohditaan turvallisuutta ja ääriliiketilannetta Suomessa. Muita toimia mietitään tämän analyysin jälkeen.

Orpo toivoo, että Suomessa käynnistyisi laajempi yhteiskunnallinen keskustelu turvallisuustilanteesta ja ääriliikkeiden toiminnasta.

Ministerin mielestä on pohdittava sitä, miten Suomi säilyy suvaitsevaisena maana.

Ministerin aikeista kertoi ensin Helsingin Sanomat.