Hyppää sisältöön

Poliisiylijohtaja Kolehmainen: Uusnatsien järjestelmällisyys yllätti

Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoitus kääntyi väkivaltaiseksi mellakaksi Jyväskylässä lauantai-iltapäivällä. Kansallissosialistisen liikkeen aktiivit pahoinpitelivät sivullisia. Poliisi otti kiinni 32 kahakkaan osallistunutta.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen äityminen mellakaksi tuli poliisille yllätyksenä, vaikka marssiin oli muuten varauduttu, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

– Tämän kaltaiseen ei oltu luotu skenaarioita. Totta kai ajatellaan aina pahimman kautta, mutta tämä järjestelmällisyys hiukan yllätti. Ikäänkuin tämä oli ennalta sovittu miten toimitaan.

Kolehmaisen mielestä demokraattisen yhteiskuntaan ei kuulu väkivaltainen mielenilmaisu.

– Pidän huonona, että perustuslaissa turvattua sanan ja kokoontumisen vapautta käytetään väärin. Aletaan mellakoimaan ja rähinöimään. On huolestuttava piirre, että väkivaltaa kohdistetaan sivullisiin ja virkatehtäviä suorittavaan poliisiin.

Kolehmainen on tyytyväinen poliisin toimintaan. Hänet pidettiin tapahtumista ajantasalla.

– Mielestäni poliisi toimi täysin oikein. Tilanne saatiin haltuun nopeasti ja poliisi toimi suunnitelman mukaisesti. Tietysti jouduttiin käyttämään voimakeinoja tilanteen rauhoittamsieksi, kun poliisin mahdollisuus päästä keskeyttämään näitä pahoinpitelyjä estettiin.

Tuoreesta poliisiylijohtajasta ennaltaehkäisy ja tiedustelutoiminta purevat parhaiten ääriliikehdintään.

– Ensin pitäisi pystyä puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa väkivaltaiseen extremismiin. Mitkä on henkilön motiivit rekrytoitua tämmöisen piiriin ja tarjota vaihtoehtoja sille. Toisena seurata mahdollisimman tarkkaan tiedustelutiedolla, ettei tällaisia tilanteita pääse toteutumaan.

Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoitus kääntyi väkivaltaiseksi mellakaksi Jyväskylässä lauantai-iltapäivällä. Äärioikeistolaisen liikkeen aktiivit hyökkäsivät Sokos-tavarataloon ja pahoinpitelivät sivullisia. Poliisi otti kiinni 32 kahakkaan osallistunutta.

.
.